Logo Media Nauka

Drozd wędrowny (Turdus migratorius)
© natakuzmina - Fotolia.com

Drozd wędrowny

Drozd wędrowny (Turdus migratorius) to gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie z wierzchu szare, głowy i ogona bardzo ciemne, pierś i brzuch są czerwonawe. Na gardzieli widoczne czarne kreskowanie. Wokół oczu biały okular. Dziób jest żółty.

Występowanie i środowisko

Występuje dość pospolicie w Ameryce Północnej. Zimuje w Ameryce Środkowej. Kiedyś ptak ten żył na skrajach lasów, dziś jest związany bardziej ze środowiskiem człowieka. Można go spotkać nawet w miastach.

Tryb życia i zachowanie

Drozd wędrowny szuka pokarmu głownie na ziemi.

Morfologia i anatomia

Drozd wędrowny dorasta do 25 cm długości ciała.

Pożywienie

Zjada głownie owoce, poluje też na owady, dżdżownice i inne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazdo w kształcie czarki jest umocnione mułem, budowane na drzewie, krzewie lub na budynku. Samica składa od 3 do 4 jaj. Okres Inkubacji wynosi 12-13 dni. wyprowadza zwykle kilka lęgów w ciągu roku.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-18, GAT-3147


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDrozd obrożny
Turdus torquatus
ikonaDrozd oliwkowy
Turdus obscurus
ikonaDrozd rdzawy
Turdus naumanni
ikonaDroździk
Turdus iliacus
ikonaKos
Turdus merula
ikonaKwiczoł
Turdus pilaris
ikonaPaszkot
Turdus viscivorus
ikonaŚpiewak
Turdus philomelos
Drozdowate
Drozdowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.