Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Droździk
(Turdus iliacus)

Droździk (Turdus iliacus) to bardzo nieliczny drozd występujący w Polsce, bardzo podobny do śpiewaka, nieco od niego mniejszy. Droździk ma wyraźnie widoczną szeroką białą brew nad okiem. Od dzioba biegnie w dół szeroka biała kreska. Boki ciała są pomarańczowe. Rdzawe są też pokrywy podskrzydłowe. Wierzch jest brązowy z oliwkowym odcieniem. Spód jest biały z ciemnymi plamkami, a brzuch niemal jednolicie biały. Brak dymorfizmu płciowego.

Droździk (Turdus iliacus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Droździk (Turdus iliacus)
Nazwy obce
angielska: Turdus iliacus
niemiecka: Rotdrossel
czeska: Drozd cvrčala
francuska: Grive mauvis
hiszpańska: Zorzal alirrojo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1766
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Droździk - mapa występowania na świecieDroździk - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 21 cm do 23 cm
Długość ogona: 8 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 33 cm do 35 cm.
Ciężar: od 43 g do 88 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie, Azji oraz w północnej części Afryki. W Polsce występuje nielicznie, najczęściej w północno-wschodniej części kraju. Preferuje skraje lasów i innych zadrzewień. Upodobał sobie szczególnie lasy podmokłe.

Tryb życia i zachowanie

To ptak częściowo wędrowny. Migracja odbywa się w nocy. U nas pojawiają się osobniki z północy Europy. Ptaki te chętnie tworzą stada z kwiczołami. Same mogą również tworzyć ogromne stada. Ptak ten występuje u nas również zimą, ale dzieje się to sporadycznie. Ptak ten nocuje na drzewach i krzewach w stadach.

Pożywienie

Poluje na wszelkie bezkręgowce, jakie znajdzie na ziemi i na liściach roślin. Zjada też owoce i nasiona roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku. Każdy lęg wymaga budowy nowego gniazda. Wnętrze gniazda zbudowanego z patyków, traw i mchu, wylepione jest błotem. Gniazduje na drzewie, krzewie lub na ziemi. Samica składa począwszy od maja (3) 4-6 (7) jaj. Samica wysiaduje je przez 12-13 dni. Samiec bierze udział w karmieniu i ogrzewaniu piskląt. Młode umieją latać już po 10 dniach od wyklucia. Samodzielność uzyskują po następnych dwóch tygodniach. Po zakończeniu lęgów ptaki tworzą rodzinne grupy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-15, GAT-844


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
droździk
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce droździka

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.