Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Drozd obrożny
(Turdus torquatus)

Drozd obrożny (Turdus torquatus) to rzadki w naszym kraju, górski ptak, podobny do kosa. Ma czarne upierzenie i charakterystyczną białą obrożę na szyi i piersi. Pióra na skrzydłach mają jasne brzegi. Czasem na spodzie ciała widać łuskowaty wzór. Samica jest brunatna z mniej kontrastową obrożą. Dziób żółtawy.

Drozd obrożny (Turdus torquatus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Drozd obrożny (Turdus torquatus)
Nazwy obce
angielska: Ring Ouzel
niemiecka: Ringdrossel
czeska: Kos horský
francuska: Merle à plastron
hiszpańska: Mirlo capiblanco
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Drozd obrożny - mapa występowania na świecieDrozd obrożny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 23 cm do 26 cm
Długość ogona: 11 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 38 cm do 42 cm.
Ciężar: od 90 g do 130 g
Podgatunki
Między innymi:
T. t. torquatus
T. t. alpestris
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Afryce i Azji. W Polsce występuje tylko w górach w borach iglastych oraz w strefie kosodrzewiny. Jest nielicznym ptakiem. Podczas wędrówek może być obserwowany poza obszarem górskim.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przed migracją ptaki zbierają się na wspólne żerowiska.

Pożywienie

Poluje na owady, pająki, inne bezkręgowce. Pod koniec lata i jesienią zjada także owoce i jagody. Jego ofiarą padają też drobne gady.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny przez jeden sezon. Wyprowadza 1-2 lęgi w sezonie. Gniazduje na iglastych drzewach. Samica składa od maja 3-5 (6) jaj, które sama wysiaduje przez 12-14 dni. Kolejne 2 tygodnie pisklęta potrzebują na nauczenie się latania. Następne dwa tygodnie młode usamodzielniają się.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-14, GAT-841


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
drozd obrożny
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w naszych górach drozda obrożnego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.