Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Paszkot (Turdus viscivorus)

Paszkot (Turdus viscivorus) to nasz największy z gniazdujących drozdów, podobny do śpiewaka i droździka. Wierzch jest szarobrązowy, spód biały z ciemnymi plamkami. Na bokach znajduje się żółtawy nalot. Pokrywy podskrzydłowe są białe.

Paszkot (Turdus viscivorus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Paszkot (Turdus viscivorus)
Nazwy obce
angielska: Mistle Thrush
niemiecka: Misteldrossel
czeska: Drozd brávník
francuska: Grive draine
hiszpańska: Zorzal charlo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Paszkot - mapa występowania na świeciePaszkot - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 26 cm do 29 cm
Długość ogona: 12 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 42 cm do 48 cm.
Ciężar: od 100 g do 150 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji i w północnej części Afryki. W Polsce jest obecny na terenie całego kraju. Zamieszkuje lasy iglaste. Poza lęgami można go spotkać także na otwartych terenach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak częściowo wędrowny. Na południu kraju paszkota można obserwować przez cały rok. Nierzadko obserwowany z kwiczołami. Przejawia silne zachowania terytorialne. Spotykany jest pojedynczo lub w małych grupach.

Pożywienie

Poluje na owady, dżdżownice i ślimaki. Późnym latem i jesienią zjada pędy, kwiaty i nasiona roślin. Rzadziej zjada pisklęta innych ptaków.

Rozmnażanie

Wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku. Najczęściej gniazduje na drzewach iglastych. Gniazdo zbudowane jest z patyków, korzeni, mchów oraz trawy, a w środku wylepione błotem z próchnem drzewa. Samica składa 3-5 (6) jaj. Wysiadywanie trwa 12-15 dni. Tyle samo czasu potrzeba na naukę latania. Samodzielność młode uzyskują dwa tygodnie później.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To największy drozd w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-06-14, ART-GAT843


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
paszkot
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaOkres występowania w Polsce paszkota. W okresie od października do połowy lutego rzadszy.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy