Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Śpiewak
(Turdus philomelos)

Śpiewak (Turdus philomelos) to liczny i szeroko rozpowszechniony u nas drozd, podobny do paszkota i droździka. Wierzch jest oliwkowobrązowy, spód biały, ciemno plamkowany. Pierś i brzegi boków są żółtawe. Nogi są brązowawe.

Śpiewak (Turdus philomelos)
© Alexander Erdbeer - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Śpiewak (Turdus philomelos)
Nazwy obce
angielska: Song Thrush
niemiecka: Singdrossel
czeska: Drozd zpěvný
francuska: Grive musicienne
hiszpańska: Zorzal común
Pierwsze opisanie gatunku
Brehm, 1831
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Śpiewak - mapa występowania na świecieŚpiewak - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 22 cm do 24 cm
Długość ogona: 9 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 33 cm do 36 cm.
Ciężar: od 60 g do 100 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)
Głos
Odzywa się bardzo wysokim głosem "tsip". Śpiew jest bogaty w dźwięki i bardzo charakterystyczny.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji i w Afryce. W Polsce występuje dość licznie na terenie całego kraju. Preferuje lasy i zadrzewienia pośród pól i łąk. Nie stroni od dużych parków w miastach.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak wędrowny. Poza lęgami występuje pojedynczo. Wędrówki odbywa w nocy. W poszukiwaniu ślimaków drozd ten przerzuca liście leżące na ziemi.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce. Zjada także nasiona i zielone części roślin. Zjada też ślimaki po wcześniejszym pozbyciu się muszli.

Rozmnażanie

Wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku. Gniazduje na drzewie. Gniazdo zbudowane jest z traw, gałązek, liści, wszystko wylepione błotem i odchodami zwierząt oraz próchnem. Samica znosi od 3 do 5 jaj i sama je wysiaduje od chwili zniesienia ostatniego jaja. Inkubacja trwa 14 dni. Młode potrafią już latać po kolejnych dwóch tygodniach. Samiec pomaga w wychowaniu młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Ptak ten rozbija muszle ślimaków o kamień. Wyciąga ślimaka z muszli, ociera o podłoże i dopiero wówczas zjada w całości.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-14, GAT-842


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
śpiewak
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce drozda śpiewaka.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.