polska - ikona

Kos (Turdus merula)

Kos (Turdus merula) to ptak z rodziny drozdowatych, jeden z najbardziej pospolitych w Europie. Samiec jest czarny, samica oliwkowo-brunatna, na piersi plamy. Dziób samca jest żółty, samicy brunatny. Wokół oczu żółta otoczka. Wśród kosów miejskich zdarzają się osobniki albinotyczne. Osobniki obu płci są tej samej wielkości.

Kos (Turdus merula)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kos (Turdus merula)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Blackbird, Common Blackbird, Blackbird
niemiecka: Amsel, Schwarzdrossel
czeska: Kos černý
francuska: Merle noir
hiszpańska: Mirlo común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kos - mapa występowania na świecieKos - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 25 cm
Ciężar: do 100 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)
Głos
Pięknie śpiewa, głównie o świcie i o zmierzchu. Głos ma doniosły, łatwy do rozpoznania. Odgłosy bardzo różne. Kosy potrafią naśladować inne odgłosy ptaków, a także pogwizdywania ludzi.
Jaja
Średnie wymiary: 29,5 mm × 21,5 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Prawie cała Europa poza północnymi obszarami Skandynawii, część Azji od Azji Mniejszej do Tajwanu, Afryka, introdukowany w Australii. Można go spotkać w mieście, w parkach, lasach, ogrodach. Zasiedlają lasy wszelkich typów.

Tryb życia i zachowanie

Kos jest ptakiem wędrownym. Kos lęgowy przylatuje od początku marca do kwietnia, odlatuje w październiku i listopadzie. Populacja miejska zimuje w Polsce. Kos leśny jest ostrożny i płochliwy. Lot jest dość powolny.

Pożywienie

Zjada dżdżownice, ślimaki, owady, owoce, jagody.

Rozmnażanie

Gatunek monogamiczny. W lasach kos gniazdo zakłada na drzewie, często bardzo nisko (nawet 0,5 m nad ziemią). W miastach w różnego rodzaju wyłomach. Na gniazdo składają się suche trawy i liście, zlepione próchnicą z piaskiem. Wyściółka złożona jest z cienkich traw. Samica składa od 4 do 6 jaj i wysiaduje je przez 13-14 dni. Dwa lęgi w roku. Pierwszy w okresie kwiecień-maj, drugi w okresie maj-czerwiec, a nawet lipiec. Pisklęta pozostają w gnieździe przez 2 tygodnie. Są rzekomymi gniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten podlega ochronie gatunkowej w naszym kraju.

Ciekawostki

Populacja miejska różni się szczegółami biologii i etologii od populacji leśnej.

Kos potrafi powtórzyć wygwizdaną przez człowieka melodię. Potrafi naśladować dzwonek telefonu, gwizd czajnika, pisk hamulców. Dlatego kosy niegdyś trzymano w domach w klatkach.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-05-01, ART-GAT493



Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
kos
  tlo-ikonatlo-ikona        Kosy lęgowe leśne przylatują do Polski.
   tlo-ikonatlo-ikona       Trwa pierwszy okres lęgowy kosów.
    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     Trwa drugi okres lęgowy kosów.
         tlo-ikonatlo-ikona Kosy lęgowe odlatują na zimowiska.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia