Logo Media Nauka

PL

Kos

Kos (Turdus merula) to ptak z rodziny drozdowatych, jeden z najbardziej pospolitych w Europie. Samiec jest czarny, samica oliwkowo-brunatna, na piersi plamy. Dziób samca jest żółty, samicy brunatny. Wokół oczu żółta otoczka. Wśród kosów miejskich zdarzają się osobniki albinotyczne. Osobniki obu płci są tej samej wielkości.

Kos (Turdus merula)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Prawie cała Europa poza północnymi obszarami Skandynawii, część Azji od Azji Mniejszej do Tajwanu, Afryka, introdukowany w Australii. Można go spotkać w mieście, w parkach, lasach, ogrodach. Zasiedlają lasy wszelkich typów.

Tryb życia i zachowanie

Kos jest ptakiem wędrownym. Kos lęgowy przylatuje od początku marca do kwietnia, odlatuje w październiku i listopadzie. Populacja miejska zimuje w Polsce. Kos leśny jest ostrożny i płochliwy. Lot jest dość powolny.

Pożywienie

Zjada dżdżownice, ślimaki, owady, owoce, jagody.

Rozmnażanie

Gatunek monogamiczny. W lasach kos gniazdo zakłada na drzewie, często bardzo nisko (nawet 0,5 m nad ziemią). W miastach w różnego rodzaju wyłomach. Na gniazdo składają się suche trawy i liście, zlepione próchnicą z piaskiem. Wyściółka złożona jest z cienkich traw. Samica składa od 4 do 6 jaj i wysiaduje je przez 13-14 dni. Dwa lęgi w roku. Pierwszy w okresie kwiecień-maj, drugi w okresie maj-czerwiec, a nawet lipiec. Pisklęta pozostają w gnieździe przez 2 tygodnie. Są rzekomymi gniazdownikami.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten podlega ochronie gatunkowej w naszym kraju.

Ciekawostki

Populacja miejska różni się szczegółami biologii i etologii od populacji leśnej.

Kos potrafi powtórzyć wygwizdaną przez człowieka melodię. Potrafi naśladować dzwonek telefonu, gwizd czajnika, pisk hamulców. Dlatego kosy niegdyś trzymano w domach w klatkach.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-01, GAT-493

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kos
          

Kosy lęgowe leśne przylatują do Polski.

          

Trwa pierwszy okres lęgowy kosów.

         

Trwa drugi okres lęgowy kosów.

          

Kosy lęgowe odlatują na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBiałorzytka
Oenanthe oenanthe
ikonaBiałorzytka płowa
Oenanthe isabellina
ikonaBiałorzytka pstra
Oenanthe pleschanka
ikonaBiałorzytka pustynna
Oenanthe deserti
ikonaBiałorzytka rdzawa
Oenanthe hispanica
ikonaDrozd obrożny
Turdus torquatus
ikonaDrozd oliwkowy
Turdus obscurus
ikonaDrozd rdzawy
Turdus naumanni
ikonaDrozd wędrowny
Turdus migratorius
ikonaDrozdoń ciemny
Geokichla sibirica
ikonaDrozdoń pstry
Zoothera dauma
ikonaDroździk
Turdus iliacus
ikonaKląskawka
Saxicola torquata
ikonaKopciuszek
Phoenicurus ochruros
ikonaKwiczoł
Turdus pilaris
ikonaModraczek
Tarsiger cyanurus
ikonaModrak
Monticola solitarius
ikonaPaszkot
Turdus viscivorus
ikonaPleszka
Phoenicurus phoenicurus
ikonaPodróżniczek
Luscinia svecica
ikonaPokląskwa
Saxicola rubetra
ikonaRudzik
Erithacus rubecula
ikonaSłowik rdzawy
Luscinia megarhynchos
ikonaSłowik syberyjski
Luscinia sibilans
ikonaSłowik szary
Luscinia luscinia
ikonaŚpiewak
Turdus philomelos
ikonaWidłogon łuskowany
Enicurus ruficapillus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.