Dzięcioł czarny

Dzięcioł czarny (Dryocopus martius) to największy nasz dzięcioł o jednolitym, czarnym upierzeniu. Samica ma ciemnoczerwoną potylicę, samiec ma czerwoną czapeczkę na głowie. Dziób i oczy są jasne. Dzięcioł ten ma dłuższy niż inne dzięcioły język. Wysuwa się poza dziób na odległość nawet 5 cm. Język pokryty jest lepką substancją, a na jego końcu jest 4-5 par zadziorów, które ułatwiają chwytanie larw.

Występowanie i środowisko PL

Zasiedla lasy Europy i Azji. W Polsce spotykany na terenie całego kraju, ale nie jest zbyt liczny. Preferuje rozległe lasy iglaste i mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Dzięcioł ten, podobnie jak i inne, rozkuwa korę drzew w poszukiwaniu pokarmu. Kucie zaczyna od nasady drzewa. Otwory są podłużne. Mogą mieć długość nawet 1 m. Dość często przebywa także na ziemi. Ptak ten jest samotnikiem. Ponieważ jest bardzo płochliwy, trudno go obserwować.

Lot po linii prostej z rytmicznymi uderzeniami skrzydeł.

Odzywa się podczas lotu głośnym "kirr-kirr-kirr" lub "kieee".

Pożywienie

Zjada larwy i poczwarki owadów, mrówki, chrząszcze.

Rozmnażanie

Ptaki te łączą się w pary z początkiem roku. Terytorium lęgowe to obszar nawet 400 ha. Gnieździ się w dziupli wykutej przez siebie w drzewie o grubym pniu, najczęściej w buku lub sośnie. Budowa dziupli zaczyna się w marcu. Samica jaja składa od połowy kwietnia do początku maja w liczbie zwykle od 3 do 6 (wyjątkowo 9). Otwór wlotowy ma nawet 12 cm średnicy. Czas inkubacji wynosi 12-14 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe 24-28 dni. Jeszcze przez pewien czas po opuszczeniu gniazda rodzice opiekują się młodymi.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

o największy dzięcioł występujący na terenie Polski.

Uderzenia tego dzięcioła w drzewo mogą odgłosem przypominać uderzenia siekiery.

Wykucie dziupli zajmuje ptakom od 14 do 28 dni.

Częstotliwość kucia sięga 100 razy na minutę.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania w Polsce dzięcioła czarnego.
          Trwa budowa dziupli. Dziuplę kuje zarówno samiec jak i samica dzięcioła czarnego.
          W tym okresie samica dzięcioła czarnego znosi jaja.

Pokrewne gatunki ptaków


Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?
Dlaczego dzięcioł nie dostaje wstrząsu mózgu podczas uderzeń w konar drzewa? Jak to się dzieje?
Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.77 / 69.23%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2015-04-29, GAT-775




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.