Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Dzięcioł czarny (Dryocopus martius)

Dzięcioł czarny (Dryocopus martius) to największy nasz dzięcioł o jednolitym, czarnym upierzeniu. Samica ma ciemnoczerwoną potylicę, samiec ma czerwoną czapeczkę na głowie. Dziób i oczy są jasne. Dzięcioł ten ma dłuższy niż inne dzięcioły język. Wysuwa się poza dziób na odległość nawet 5 cm. Język pokryty jest lepką substancją, a na jego końcu jest 4-5 par zadziorów, które ułatwiają chwytanie larw.

Dzięcioł czarny (Dryocopus martius)
© Ornitolog82 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzięcioł czarny (Dryocopus martius)
Nazwy obce
angielska: Black woodpecker
niemiecka: Schwarzspecht
czeska: Datel černý
francuska: Pic noir
hiszpańska: Pito negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzięcioł czarny - mapa występowania na świecieDzięcioł czarny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 45 cm do 48 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 68 cm do 74 cm.
Ciężar: od 290 g do 370 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)
Głos
Odzywa się podczas lotu głośnym "kirr-kirr-kirr" lub "kieee".

Występowanie i środowisko

Zasiedla lasy Europy i Azji. W Polsce spotykany na terenie całego kraju, ale nie jest zbyt liczny. Preferuje rozległe lasy iglaste i mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Dzięcioł ten, podobnie jak i inne, rozkuwa korę drzew w poszukiwaniu pokarmu. Kucie zaczyna od nasady drzewa. Otwory są podłużne. Mogą mieć długość nawet 1 m. Dość często przebywa także na ziemi. Ptak ten jest samotnikiem. Ponieważ jest bardzo płochliwy, trudno go obserwować.

Lot po linii prostej z rytmicznymi uderzeniami skrzydeł.

Pożywienie

Zjada larwy i poczwarki owadów, mrówki, chrząszcze.

Rozmnażanie

Ptaki te łączą się w pary z początkiem roku. Terytorium lęgowe to obszar nawet 400 ha. Gnieździ się w dziupli wykutej przez siebie w drzewie o grubym pniu, najczęściej w buku lub sośnie. Budowa dziupli zaczyna się w marcu. Samica jaja składa od połowy kwietnia do początku maja w liczbie zwykle od 3 do 6 (wyjątkowo 9). Otwór wlotowy ma nawet 12 cm średnicy. Czas inkubacji wynosi 12-14 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe 24-28 dni. Jeszcze przez pewien czas po opuszczeniu gniazda rodzice opiekują się młodymi.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

o największy dzięcioł występujący na terenie Polski.

Uderzenia tego dzięcioła w drzewo mogą odgłosem przypominać uderzenia siekiery.

Wykucie dziupli zajmuje ptakom od 14 do 28 dni.

Częstotliwość kucia sięga 100 razy na minutę.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-04-29, ART-GAT775


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
dzięcioł czarny
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonaOkres występowania w Polsce dzięcioła czarnego.
  tlo-ikonatlo-ikona        Trwa budowa dziupli. Dziuplę kuje zarówno samiec jak i samica dzięcioła czarnego.
   tlo-ikonatlo-ikona       W tym okresie samica dzięcioła czarnego znosi jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy