Logo Media Nauka

Dzięcioł smugoszyi

Dzięcioł smugoszyi (Hylatomus pileatus) to gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych. To jeden z większych dzięciołów Ameryki Północnej. MA czarne upierzenie, białą maskę z czarną przepaską biegnącą przez oko. Czubek czerwony, czerwonawe są też wąsy. Spód skrzydeł jest biały.

Dzięcioł smugoszyi (Hylatomus pileatus)
Zdjęcie nadesłane przez użytkownika naszej strony © Edyta Chrabąszcz

Nazwa gatunku
Dzięcioł smugoszyi
Nazwa łacińska
Hylatomus pileatus
Synonimy
Dryocopus pileatus (Linnaeus, 1758)
Nazwy obce
angielska: Pileated Woodpecker
niemiecka: Helmspecht
francuska: Grand Pic
hiszpańska: Picamaderos norteamericano, pito crestado
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 42 cm do 48 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 66 cm do 75 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)

Występowanie i środowisko

Dzięcioł ten występuje w Ameryce Północnej (Kanada i wschodnie wybrzeże USA). Zamieszkuje lasy liściaste i iglaste, a także mieszane.

Tryb życia i zachowanie

Przejawia silne zachowania terytorialne. Kuje dziuplę w drzewie na gniazdo.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała nawet 46 cm.

Pożywienie

Poluje na mrówki, termity i larwy owadów, żerujące w drewnie. Zjada także owoce i żołędzie.

Rozmnażanie

Dzięcioł ten jest monogamiczne. Samica składa 2-6 jaj. Samiec wraz z samicą wysiadują jaja przez 15-18 dni. Przez prawie miesiąc młode pozostają w dziupli, a po 3-5 miesiącach usamodzielniają się.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-05-01, GAT-3014





© Media Nauka 2008-2018 r.