Logo Media Nauka

Dzięcioł obrożny (Celeus torquatus)
© Leonardo - stock.adobe.com

Dzięcioł obrożny

Dzięcioł obrożny (Celeus torquatus) to gatunek dzięcioła. Wierzch brązowy z czarnymi prążkami. Głowa jasnobrązowa z czubem. Od nasady dzioba odchodzą czerwone, grube wąsy. Pierś czarna, spód jasny, czarno prążkowany.

Występowanie i środowisko

Dzięcioł ten występuje w północno-wschodniej części Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-15, GAT-8433


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzięcioł jasnogłowy
Celeus castaneus
ikonaDzięcioł żółtawy
Celeus flavescens
Dzięciołowate
Dzięciołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Dlaczego dzięcioł nie dostaje wstrząsu mózgu podczas uderzeń w konar drzewa? Jak to się dzieje?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.