Logo Media Nauka

Facebook

Dzięcioł obrożny (Celeus torquatus)
© Leonardo - stock.adobe.com

Dzięcioł obrożny

Dzięcioł obrożny (Celeus torquatus) to gatunek dzięcioła. Wierzch brązowy z czarnymi prążkami. Głowa jasnobrązowa z czubem. Od nasady dzioba odchodzą czerwone, grube wąsy. Pierś czarna, spód jasny, czarno prążkowany.

Występowanie i środowisko

Dzięcioł ten występuje w północno-wschodniej części Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-15, GAT-8433




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzięcioł jasnogłowy
Celeus castaneus
ikonaDzięcioł żółtawy
Celeus flavescens
Dzięciołowate
Dzięciołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Dlaczego dzięcioł nie dostaje wstrząsu mózgu podczas uderzeń w konar drzewa? Jak to się dzieje?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Zaczarowana zagroda
Kubek dzięcioły
Kubek sowy
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.