Logo Media Nauka

Facebook

Dzięcioł żółtawy (Celeus flavescens)
© Wilfred - stock.adobe.com

Dzięcioł żółtawy

Dzięcioł żółtawy (Celeus flavescens) to gatunek dzięcioła o pięknym upierzeniu. Głowa jest żółta, samiec ma czerwone wąsy, reszta czarna. Wierzch w żółtawe prążki. Pióra na głowie tworzą czub. Dziób krótki.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej od wschodniej części Brazylii po Paragwaj.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-12-01, GAT-8430




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzięcioł jasnogłowy
Celeus castaneus
ikonaDzięcioł obrożny
Celeus torquatus
Dzięciołowate
Dzięciołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Dlaczego dzięcioł nie dostaje wstrząsu mózgu podczas uderzeń w konar drzewa? Jak to się dzieje?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Kubek dzięcioły
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.