logo



Dzięciur pstry

Dzięciur pstry (Melanerpes pucherani) to gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych. Upierzenie z wierzchu i części głowy czarne z białymi plamkami. Czoło żółte, wierzch głowy w przedniej części białawy, potem czerwony aż do potylicy. Za okiem w górnej części biała plama. Spód żółtawy z niewyraźnym prążkowaniem. Dziób czarny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w Ameryce Środkowej i Południowej od Meksyku po Ekwador w tamtejszych lasach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzięciur krasnogłowy
Melanerpes erythrocephalus
ikonaDzięciur płomiennogłowy
Melanerpes hoffmannii
ikonaDzięciur złotoczelny
Melanerpes aurifrons
ikonaDzięciur złotolicy
Melanerpes chrysogenys
ikonaDzięciur żółtoczelny
Melanerpes flavifrons
ikonaDzięciur antylski
Melanerpes superciliaris
ikonaDzięciur biały
Melanerpes candidus
ikonaDzięciur czerwonołbisty
Melanerpes rubricapillus
ikonaDzięciur jukatański
Melanerpes pygmaeus
ikonaDzięciur żółtokarkowy
Melanerpes chrysauchen
ikonaDzięciur żołędziowy
Melanerpes formicivorus
Dzięciołowate
Dzięciołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Dlaczego dzięcioł nie dostaje wstrząsu mózgu podczas uderzeń w konar drzewa? Jak to się dzieje?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2021-12-04, GAT-8335



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/



Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki Miasto
Kubek sowy
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.