logo

Dzięciur żołędziowy

Dzięciur żołędziowy (Melanerpes formicivorus) to gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych. To dzięcioł o masywnej sylwetce, dużej głowie z czerwoną czapeczką. Dziób na końcu ciemny. Upierzenie z wierzchu czarne, głowa czarna z białym wzorem przed oczami, na policzkach i gardle. Kołnierz czarny, zakończony białymi piórkami. Spód szary z czarnym kreskowaniem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w zachodniej i południowej części Ameryki Północnej oraz w Ameryce Środkowej, a także w Kolumbii w Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-3016




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzięciur biały
Melanerpes candidus
ikonaDzięciur jukatański
Melanerpes pygmaeus
Dzięciołowate
Dzięciołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Jak dzięcioły wytrzymują uderzenia dziobem w drzewo?

Dlaczego dzięcioł nie dostaje wstrząsu mózgu podczas uderzeń w konar drzewa? Jak to się dzieje?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kubek dzięcioły
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.