Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Dziobaki (Ornithorhynchidae)

Dziobaki (Ornithorhynchidae) to prymitywna rodzina ssaków. Dziś żyje na świecie tylko jeden przedstawiciel tej rodziny - dziobak.

Wygląd

To niewielki ssak o kaczkowatym dziobie, z długim, płaskim ogonem, krótkimi kończynami, których palce są spięte błoną pławną.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


DziobakDziobak (Ornithorhynchus anatinus)

Dziobak - Jedyny przedstawiciel rodziny dziobaków.


Nazwa rodziny
Dziobaki (Ornithorhynchidae)
Występowanie
Australia i Tasmania.
Liczba gatunków na świecie
1
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Stekowce (Monotremata)
Rodzina: Dziobaki (Ornithorhynchidae)
Długość ciała
Długość: 45-60 cm (samiec), 39-55 cm (samica).
Masa ciała: 1-2,4 kg (samiec), 0,7-1,6 kg (samica).

Występowanie i środowisko

Dziobaki żyją jedynie w Australii i na Tasmanii. Zamieszkują rzeki, jeziora i strumienie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą ziemno-wodny tryb życia. Najczęściej można spotkać dziobaki rano i o zachodzie słońca.

Morfologia i anatomia

Dziobaki potrafią utrzymać temperaturę 32 °C.

Rozmnażanie

Dziobaki rozmnażają się zwykle co dwa lata. Są to nieliczne ssaki, które składają jaja. Młode są karmione mlekiem matki.

Szczegółowe informacje na temat jedynego przedstawiciela tej rodziny można znaleźć w artykule o dziobaku, do którego link zamieszczamy powyżej.

Pożywienie

Zjadają larwy owadów i inne bezkręgowce. Jedzenie gromadzą w torbach policzkowych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-91



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.