Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Dzioborożec białodzioby
(Anthracoceros malayanus)

Dzioborożec białodzioby (Anthracoceros malayanus) to przedstawiciel dzioborożców o czarnym upierzeniu, potężnym dziobem z w kolorze białawym z dużym kaskiem tego samego koloru.

Dzioborożec białodzioby (Anthracoceros malayanus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dzioborożec białodzioby (Anthracoceros malayanus)
Nazwy obce
angielska: Black Hornbill
niemiecka: Malaien-Hornvogel
francuska: Calao charbonnier
hiszpańska: Cálao malayo
Pierwsze opisanie gatunku
(Raffles, 1822)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzioborożec białodzioby - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Dzioborożce (Bucerotidae)

Występowanie i środowisko

Indonezja. Zamieszkuje lasy deszczowe.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Jest owocożerny. Szczególnym przysmakiem są owoce dzikich figowców. Zjada tez jaja i pisklęta innych ptaków.

Rozmnażanie

Gnieździ się w dziupli. Samica składa jaja i zamurowuje się w środku, zostawiając jedynie niewielki otwór na dziób. Samiec karmi samicę i pisklęta. Jest monogamiczny.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-520








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.