logo

Dzioborożec białodzioby

Dzioborożec białodzioby (Anthracoceros malayanus) to przedstawiciel dzioborożców o czarnym upierzeniu, potężnym dziobem z w kolorze białawym z dużym kaskiem tego samego koloru.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Indonezja. Zamieszkuje lasy deszczowe.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Jest owocożerny. Szczególnym przysmakiem są owoce dzikich figowców. Zjada tez jaja i pisklęta innych ptaków.

Rozmnażanie

Gnieździ się w dziupli. Samica składa jaja i zamurowuje się w środku, zostawiając jedynie niewielki otwór na dziób. Samiec karmi samicę i pisklęta. Jest monogamiczny.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-520




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzioborożec orientalny
Anthracoceros coronatus
ikonaDzioborożec palawański
Anthracoceros marchei
Dzioborożce
Dzioborożce

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.