Logo Serwisu Media Nauka


Dzioborożec palawański (Anthracoceros marchei)

Dzioborożec palawański (Anthracoceros marchei) to piękny ptak z rodziny dzioborożców o biało-żółtym dziobie i kasku. Ubarwienie czarne za wyjątkiem ogona, który jest biały. Wokół oczu biała obwódka, podgardle białawe.

Dzioborożec palawański (Anthracoceros marchei)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dzioborożec palawański (Anthracoceros marchei)
Nazwy obce
angielska: Palawan Hornbill
hiszpańska: Cálao de Palawan
Pierwsze opisanie gatunku
Oustalet, 1885
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzioborożec palawański - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Dzioborożce (Bucerotidae)

Występowanie i środowisko

Kilka filipińskich wysp. Zamieszkuje lasy mangrowe.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Owoce, owady, drobne zwierzęta.

Rozmnażanie

Samica na czas wysiadywania jaj i wychowania piskląt zamurowuje się w dziupli. Zostawia otwór, przez który samiec karmi samicę i potem także młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-05-18, ART-GAT522




Polecamy