Logo Serwisu Media Nauka

Dzioborożec palawański
(Anthracoceros marchei)

Dzioborożec palawański (Anthracoceros marchei) to piękny ptak z rodziny dzioborożców o biało-żółtym dziobie i kasku. Ubarwienie czarne za wyjątkiem ogona, który jest biały. Wokół oczu biała obwódka, podgardle białawe.

Dzioborożec palawański (Anthracoceros marchei)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dzioborożec palawański (Anthracoceros marchei)
Nazwy obce
angielska: Palawan Hornbill
hiszpańska: Cálao de Palawan
Pierwsze opisanie gatunku
Oustalet, 1885
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzioborożec palawański - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Dzioborożce (Bucerotidae)

Występowanie i środowisko

Kilka filipińskich wysp. Zamieszkuje lasy mangrowe.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Owoce, owady, drobne zwierzęta.

Rozmnażanie

Samica na czas wysiadywania jaj i wychowania piskląt zamurowuje się w dziupli. Zostawia otwór, przez który samiec karmi samicę i potem także młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-522







Wiadomości

Sensacja we wrocławskim zoo

Sensacja we wrocławskim zoo

Wykluł się jeden z najrzadszych gatunków ptaków na świecie.

Kiedy trzy miesiące temu samica dzioborożca palawańskiego „zniknęła” z woliery, pracownicy wrocławskiego zoo zaczęli podejrzewać, że złożyła i wysiaduje jaja. Od tego czasu nikt nie podchodził do nich poza trzema, znanymi parze ptaków opiekunami. Teraz podejrzenia się potwierdziły, bo pisklę opuściło gniazdo. To pierwszy, udokumentowany przypadek rozmnożenia się tego gatunku w hodowli zachowawczej, sukces tym większy, że gatunek należy do zagrożonych wyginięciem i można podziwiać je zaledwie w trzech ogrodach zoologicznych na świecie.


Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.