Elops, oszczer złotawy

Elops, oszczer złotawy (Elops saurus) to gatunek ryby z rodziny elopsowatych, ceniona ryba sportowa w wędkarstwie. Ma srebrzyste ciało, głęboko wciętą płetwę ogonową. Łuska drobna.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w morzach strefy przybrzeżnej wschodniej części Ameryki Północnej (zachodnia część Atlantyku).

Środowisko

ryba morska
Oceany / Morza

Pacyfik

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 100 cm.

Pożywienie

Poluje na niewielkie ryby.

Rozmnażanie

Samice ikrę składają na otwartym morzu. Larwy, przypominające larwy węgorzy wędrują w kierunku wybrzeży.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso elopsa jest ościste i niesmaczne.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Mugilomorus annacarolina Lacepède, 1803
  • Argentina carolina Linnaeus, 1766
  • Elops indicus Swainson, 1839
  • Elops inermis Mitchill, 1814
  • Elops purpurascens Richardson, 1846

Pokrewne gatunki ryb

Elopsowate
Elopsowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Latające ryby

Latające ryby

Czy i jak daleko latają latające ryby? Po co to robią? Czy oddychają w powietrzu?

Jadowite ryby

Jadowite ryby

Czy istnieją ryby, które są jadowite na tyle, aby zagrozić zdrowiu i życiu człowieka? Czy w Polsce żyją jadowite gatunki ryb?

Najszybsza ryba świata

Najszybsza ryba świata

Z jaką maksymalną prędkością może płynąć ryba? Jak gatunek jest rekordzistą na świecie? Czy w Polsce można spotkać takich rekordzistów?


© medianauka.pl, 2019-06-19, GAT-631526




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.