Logo Serwisu Media Nauka

Emu
(Dromaius novaehollandiae)

Emu (Dromaius novaehollandiae) to jedyny przedstawiciel rodziny o tej samej nazwie. Ma lekko zredukowane skrzydła, długie nogi zakończone trzema palcami. Upierzenie jest brązowo-czarne. Pióra są puchowe, brak chorągiewek, a ich osie są rozdwojone. Nie ma lotek i sterówek. Nogi są nieopierzone, podobnie szyja i głowa w kolorze szaro-niebieskim.

Emu (Dromaius novaehollandiae)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Emu (Dromaius novaehollandiae)
Nazwy obce
angielska: Common Emu
niemiecka: Große Emu
czeska: Emu hnědý
francuska: Émeu d’Australie
hiszpańska: Emú común
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1790)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Emu - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 150 cm do 180 cm
Ciężar: do 50 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kazuarowate (Casuariiformes)
Rodzina: Emu (Dromaiidae)
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Australia. Żyje na otwartych i równinnych obszarach.

Tryb życia i zachowanie

Emu bardzo dobrze pływa. Łatwo przystosowuje się do różnych środowisk. Emu nie lata.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje na ziemi, pod krzakami lub przy drzewie. Gniazdo wyścielane jest trawą i liśćmi. Samica składa 8-10 jaj, które wysiaduje samiec przez 58-61 dni. Młodymi opiekuje się samiec. Jajo emu waży 0,5 kg.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Emu to po strusiu największy żyjący dziś ptak na świecie.

Emu potrafi biegać z prędkością 50 km/h.

W ciągu roku emu może pokonać 1000 km w poszukiwaniu pokarmu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-01, GAT-492




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.