Logo Serwisu Media Nauka

Emu (Dromaiidae)

Emu (Dromaiidae) to rodzina ptaków nielotnych z rzędu kazuarowatych. Rodzina ta liczy dziś tylko 1 gatunek.

Wygląd

Emu to nieloty o długich nogach i szyi. Pióra są ciemne, po pewnym czasie płowieją i stają się brązowawe. Upierzenie przypomina trochę włosy. Samice są nieco większe od samców.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


EmuEmu (Dromaius novaehollandiae)

Emu to drugi co do wielkości ptak żyjący dziś na świecie. Pochodzi z Australii.


Nazwa rodziny
Emu (Dromaiidae)
Występowanie
Australia.
Liczba gatunków na świecie
1
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kazuarowate (Casuariiformes)
Rodzina: Emu (Dromaiidae)
Długość ciała
Wysokość: 175 cm.
Masa ciała: 50 kg.
Głos
Syczenie, chrząknięcia, pohukiwania.

Występowanie i środowisko

Emu żyje w Australii. Zamieszkuje różne tereny za wyjątkiem gęstych lasów, na pustyniach w północnych obszarach Australii występuje rzadko.

Tryb życia i zachowanie

Emu prowadzą koczowniczy tryb życia.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Samiec buduje na ziemi gniazdo w formie platformy lub kręgu z patyków, liści, kory, zazwyczaj niedaleko drzewa lub krzewów. Samiec wysiaduje do 20 jaj przez 56 dni.

Pożywienie

Pędy, nasiona, kwiaty, owoce, małe ilości pokarmu pochodzenia zwierzęcego.

Ochrona i zagrożenia

Emu nie mają statusu gatunku zagrożonego.

Ciekawostki

Do końca XVIII żyło kilka gatunków i podgatunków emu. Były to emu karłowate z wyspy King i Wyspy Kangura oraz podgatunek z Tasmanii.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-160



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.