Logo Media Nauka

Facebook



Emu

Emu (Dromaiidae) to rodzina ptaków nielotnych z rzędu kazuarowatych. Rodzina ta liczy dziś tylko 1 gatunek.

Wygląd

Emu to nieloty o długich nogach i szyi. Pióra są ciemne, po pewnym czasie płowieją i stają się brązowawe. Upierzenie przypomina trochę włosy. Samice są nieco większe od samców.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


EmuEmu

Dromaius novaehollandiae

Emu to drugi co do wielkości ptak żyjący dziś na świecie. Pochodzi z Australii. Emu bardzo dobrze pływa. Łatwo przystosowuje się do różnych środowisk. Emu nie lata.





Występowanie i środowisko

Emu żyje w Australii. Zamieszkuje różne tereny za wyjątkiem gęstych lasów, na pustyniach w północnych obszarach Australii występuje rzadko.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja0
Afryka0
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa0
Australia1
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Emu prowadzą koczowniczy tryb życia.

Rozmnażanie

Samiec buduje na ziemi gniazdo w formie platformy lub kręgu z patyków, liści, kory, zazwyczaj niedaleko drzewa lub krzewów. Samiec wysiaduje do 20 jaj przez 56 dni.

Pożywienie

Pędy, nasiona, kwiaty, owoce, małe ilości pokarmu pochodzenia zwierzęcego.

Ochrona i zagrożenia

Emu nie mają statusu gatunku zagrożonego.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Do końca XVIII żyło kilka gatunków i podgatunków emu. Były to emu karłowate z wyspy King i Wyspy Kangura oraz podgatunek z Tasmanii.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Christopher Perrins - Wielka Encyklopedia Ptaki, wszystkie rodziny świata, ISBN 978-83-7670-263-6, Buchmann 2012
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-160




Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?




Polecamy w naszym sklepie

Zaczarowana zagroda
Kolorowe skarpetki strusie
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.