Kazuarowe

Kazuarowate (Casuariiformes) to rząd ptaków, do którego zaliczamy 2 rodziny żyjące i 1 wymarłą, razem 4 gatunki żyjące.

Atlas

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych, opisujących rodziny z wybranego rzędu. Ciemniejsze kafelki oznaczają ważniejsze, bardziej znane rodziny.

Filtry

Użyj poszczególnych filtrów, aby ustalić odpowiednią kolejność wyświetlania rodzin.

Sortuj według:
Ukryj obce rodziny
Ukryj polskie rodziny

Emu
Emu
Dromaiidae


Liczba gatunków: 1
Liczba gatunków w Polsce: nie występują
Kazuary
Kazuary
Casuariidae


Liczba gatunków: 3
Liczba gatunków w Polsce: nie występują


Występowanie i środowisko

Przedstawiciele tej rodziny zamieszkują Australię i Nową Gwineę z okolicznymi wyspami. Emu zamieszkują różne obszary poza gęstymi lasami równikowymi i pustyniami, kazuary zamieszkują gęste i wilgotne lasy równikowe.

Tryb życia i zachowanie

Kazuar jest bardzo niebezpieczny. Żyje samotnie. W pary łączy się wyłącznie w okresie lęgów. Kazuary i emu są świetnymi pływakami. Potrafią przepłynąć z wyspy na wyspę.


Morfologia i anatomia

Są to bardzo duże, nielotne, szybko biegające ptaki o silnych nogach i długiej szyi.

Rozmnażanie

Jaja w liczbie 9-20 (emu) lub 4-8 (kazuary) wysiaduje samiec przez 50-56 dni. Samiec także opiekuje się potomstwem. Zwyczaje godowe zostały opisane w artykułach poświęconych konkretnym rodzinom i gatunkom.

Pożywienie

Pędy, nasiona, kwiaty, owoce, grzyby oraz w małych ilościach pokarm pochodzenia zwierzęcego.

Ochrona i zagrożenia

Emu nie są zagrożone wymarciem. Narażone na wyginięcie są kazuar hełmiasty, jednokoralowy, kazuar mniejszy - mniejszego ryzyka / bliski zagrożenia.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rzędu)

Struktura zagrożenia wymarciem PL
(wszystkie wymienione polskie gatunki rzędu)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Brak danych.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Christopher Perrins - Wielka Encyklopedia Ptaki, wszystkie rodziny świata, ISBN 978-83-7670-263-6, Buchmann 2012
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

  • © medianauka.pl, 2014-01-06, RZAD-46






Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.