Kazuarowate (Casuariiformes)

Kazuarowate (Casuariiformes) to rząd ptaków, do którego zaliczamy 2 rodziny żyjące i 1 wymarłą, razem 4 gatunki żyjące.

Rodziny

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Emu
Emu

(Dromaiidae)
Kazuary
Kazuary

(Casuariidae)

Nazwa rzędu
Kazuarowate (Casuariiformes)
Występowanie
Australia, Nowa Gwinea.
Liczba gatunków na świecie
4
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kazuarowate (Casuariiformes)
Wielkość
Wysokość: 110-180 cm.
Masa ciała: 20-70 kg
Największy gatunek
Najmniejszy gatunek
Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti)

Występowanie i środowisko

Przedstawiciele tej rodziny zamieszkują Australię i Nową Gwineę z okolicznymi wyspami. Emu zamieszkują różne obszary poza gęstymi lasami równikowymi i pustyniami, kazuary zamieszkują gęste i wilgotne lasy równikowe.

Tryb życia i zachowanie

Kazuar jest bardzo niebezpieczny. Żyje samotnie. W pary łączy się wyłącznie w okresie lęgów. Kazuary i emu są świetnymi pływakami. Potrafią przepłynąć z wyspy na wyspę.

Morfologia i anatomia

Są to bardzo duże, nielotne, szybko biegające ptaki o silnych nogach i długiej szyi.

Rozmnażanie

Jaja w liczbie 9-20 (emu) lub 4-8 (kazuary) wysiaduje samiec przez 50-56 dni. Samiec także opiekuje się potomstwem. Zwyczaje godowe zostały opisane w artykułach poświęconych konkretnym rodzinom i gatunkom.

Pożywienie

Pędy, nasiona, kwiaty, owoce, grzyby oraz w małych ilościach pokarm pochodzenia zwierzęcego.

Ochrona i zagrożenia

Emu nie są zagrożone wymarciem. Narażone na wyginięcie są kazuar hełmiasty, jednokoralowy, kazuar mniejszy - mniejszego ryzyka / bliski zagrożenia.

Ciekawostki

Brak danych.

Galeria zdjęć


© Media Nauka, 2014-01-06, ART-RZAD46