Logo Media Nauka

Facebook



Kazuary

Kazuary (Casuariidae) to rodzina dużych ptaków z rzędu kazuarowatych. Rodzina ta liczy dziś 1 rodzaj z 3 gatunkami.

Wygląd

Są to duże nieloty o masywnej sylwetce, z silnymi nogami, dość długą szyją. Upierzenie jest gładkie, opadające w dół, brązowe lub czarne, przypominające włosy. Na głowie znajduje się twór przypominający kask. Skóra na szyi jest barwna (zwykle niebieska) i ozdobiona kolorowymi koralami (czerwonymi).

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Kazuar hełmiastyKazuar hełmiasty

Casuarius casuarius

Kazuar hełmiasty to jeden z największych i najniebezpieczniejszych ptaków świata. Zarówno głowa jak i szyja nie są upierzone. Z szyi zwisają czerwone korale. Szyja ma niebieski kolor.


Kazuar jednokoralowyKazuar jednokoralowy

Casuarius unappendiculatus

Kazuar jednokoralowy (Casuarius unappendiculatus) to gatunek dużego ptaka nielotnego z rodziny kazuarów. Ptak ten występuje na wyspie Papua Nowa Gwinea. Zamieszkuje gęste lasy tropikalne.


Kazuar mniejszyKazuar mniejszy

Casuarius bennetti

Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti) to gatunek dużego nielota z rodziny kazuarów. Upierzenie gładkie, opadające, ciemne. Na skrzydłach ostre kolce. Ma długie i silne nogi. Na głowie kask.





Występowanie i środowisko

Kazuary żyją w Australii, Nowej Gwinei i na niektórych okolicznych wyspach. Zamieszkują gęste i wilgotne lasy równikowe.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja0
Afryka0
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa0
Australia3
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą dość skryty tryb życia. Trudno obserwować życie kazuarów w gęstym lesie równikowym. Żyją samotnie. W pary łączą się tylko w okresie godowym. Są bardzo agresywne i niebezpieczne także dla człowieka.

Morfologia i anatomia

Stosiny piór na skrzydłach są przekształcone w długie i ostre kolce. Stopy są zaopatrzone w trzy palce, zakończone długimi i ostrymi pazurami. Narośl na głowie (hełm, kask) zbudowany jest z kości ażurowej lub zwapniałe chrzęści, która jet pokryta skórą. Kask połączony jest trwale z kośćmi czaszki.

Rozmnażanie

Samiec buduje gniazdo w postaci płytkiego dołka w ziemi, które jest wyścielone trawą i liśćmi. Jaja (4-8 sztuk) wysiaduje samiec przez 50 dni. Przez rok ojciec opiekuje się młodymi.

Pożywienie

Zjadają głównie owoce, ale także grzyby, owady i inne bezkręgowce.

Ochrona i zagrożenia

Kazuar mniejszy ma status bliskiego zagrożenia wyginięciem, pozostałe dwa gatunki są zakwalifikowane jako narażone na wyginięcie. Przetrwanie kazuarów jest uzależnione od przetrwania lasów tropikalnych.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Christopher Perrins - Wielka Encyklopedia Ptaki, wszystkie rodziny świata, ISBN 978-83-7670-263-6, Buchmann 2012
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-162




Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki strusie
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.