logo

Kazuar mniejszy

Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti) to gatunek dużego nielota z rodziny kazuarów. Upierzenie gładkie, opadające, ciemne. Na skrzydłach ostre kolce. Ma długie i silne nogi. Na głowie kask.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje na Nowej Gwinei, na górzystym terenie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi samotny tryb życia. To agresywne i niebezpieczne zwierzę.

Morfologia i anatomia

Na wewnętrznym palcu znajduje się duży i niebezpieczny pazur.

Pożywienie

Zjada leśne owoce. Dietę taką uzupełnia owadami, drobnymi kręgowcami i grzybami.

Rozmnażanie

Kazuar łączy się w pary tylko w okresie godów. To samiec wychowuje potomstwo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-05-08, GAT-2018




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKazuar hełmiasty
Casuarius casuarius
ikonaKazuar jednokoralowy
Casuarius unappendiculatus
Kazuary
Kazuary

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kolorowe skarpetki Kostka
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.