Logo Media Nauka

Kazuar mniejszy

Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti) to gatunek dużego nielota z rodziny kazuarów. Upierzenie gładkie, opadające, ciemne. Na skrzydłach ostre kolce. Ma długie i silne nogi. Na głowie kask.

Kazuar mniejszy (Casuarius bennetti)
© Glenn Young - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje na Nowej Gwinei, na górzystym terenie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi samotny tryb życia. To agresywne i niebezpieczne zwierzę.

Morfologia i anatomia

Na wewnętrznym palcu znajduje się duży i niebezpieczny pazur.

Pożywienie

Zjada leśne owoce. Dietę taką uzupełnia owadami, drobnymi kręgowcami i grzybami.

Rozmnażanie

Kazuar łączy się w pary tylko w okresie godów. To samiec wychowuje potomstwo.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-08, GAT-2018


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKazuar hełmiasty
Casuarius casuarius
ikonaKazuar jednokoralowy
Casuarius unappendiculatus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.