Kazuar jednokoralowy (Casuarius unappendiculatus)

Kazuar jednokoralowy (Casuarius unappendiculatus) to gatunek dużego ptaka nielotnego z rodziny kazuarów. Ma czarne upierzenie. Pióra przypominają szczecinę, tworzą zwarty płaszcz. Nogi są bardzo silne, grube i długie, zakończone trzema palcami. Wewnętrzny palec z pazurem. Na głowie występuje twór kostny, który przypomina nieco hełm. Głowa i szyja nie są upierzone, są barwne. Z szyi zwisa koral.

Kazuar jednokoralowy (Casuarius unappendiculatus)
© Stefanie Berger - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kazuar jednokoralowy (Casuarius unappendiculatus)
Nazwy obce
angielska: Northern Cassowary
niemiecka: Einlappenkasuar
czeska: Kasuár severní
francuska: Casoar unicaronculé
hiszpańska: Casuario unicarunculado
Pierwsze opisanie gatunku
Blyth, 1860
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kazuar jednokoralowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kazuarowate (Casuariiformes)
Rodzina: Kazuary (Casuariidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na wyspie Papua Nowa Gwinea. Zamieszkuje gęste lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten korzysta ze stałych ścieżek pośród gąszczu. Potrafi jednak bardzo szybko przemieszczać się przez gęstwinę.

Morfologia i anatomia

Brak sterówek. Skrzydła są słabo wykształcone.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny a także owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w zagłębieniu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-19, ART-GAT2017