Logo Serwisu Media Nauka

Kazuar hełmiasty
(Casuarius casuarius)

Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius) to duży, nielotny ptak o czarnym upierzeniu. Pióra mają szczecinowaty kształt. Nogi są grube, zakończone 3 palcami, z których środkowy jest zaopatrzony w duży pazur. Na głowie znajduje się kostny hełm, który prawdopodobnie pomaga w odgarnianiu gałęzi podczas biegu przez gęstwinę. Skrzydła są słabo wykształcone. Nie ma sterówek. Zarówno głowa jak i szyja nie są upierzone. Z szyi zwisają czerwone korale. Szyja ma niebieski kolor. Samice są większe od samców. Ciężar ciała - 60 kg (samice), 40 kg (samce).

Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kazuar hełmiasty (Casuarius casuarius)
Nazwy obce
angielska: Southern Cassowary
niemiecka: Helmkasuar
czeska: Kasuár přílbový
francuska: Casoar à casque
hiszpańska: Casuario común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kazuar hełmiasty - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Ciężar: do 60 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kazuarowate (Casuariiformes)
Rodzina: Kazuary (Casuariidae)

Występowanie i środowisko

Kazuar hełmiasty zamieszkuje gęste, tropikalne lasy. Zachodnia Australia, Nowa Gwinea.

Tryb życia i zachowanie

Zaatakowany gwałtownie kopie. Środkowy palec zakończony jest ostrym pazurem, więc uderzenie może być bardzo niebezpieczne. Żyje samotnie. W pary łączy się wyłącznie w okresie lęgów. Kazuary są świetnymi pływakami. Potrafią przepłynąć z wyspy na wyspę. Kazuary nie latają.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny i owady.

Rozmnażanie

Gniazdo to dołek w ściółce. Samica może mieć nawet 3 partnerów. Każdemu z nich znosi jaja i odchodzi. Wysiadywaniem jaj i opieką piskląt zajmuje się ojciec. Młodymi zajmuje się pół roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kazuar hełmiasty to jeden z największych i najbardziej niebezpiecznych ptaków żyjących dziś na świecie. Kazuar w klatce jest bardzo niebezpieczny dla człowieka.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-03, GAT-497








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.