Logo Media Nauka

Furczak (Ocreatus underwoodii)
© ondrejprosicky - Fotolia.com

Furczak

Furczak, furczak łopatkosterny, furczak długopióry (Ocreatus underwoodii) to gatunek kolibra. Upierzenie północnych populacji jest zielone z połyskiem i brązowymi przebarwieniami, charakterystyczne są białe piórka na nogach. Skrajne sterówki są silnie wydłużone, zakończone ciemnoniebieskimi chorągiewkami. Za okiem biała plamka. U fruczaków z południa obszaru występowania pierś i brzuch są jasne, występuje na nich zielone plamkowanie. Piórka na nogach są rude, podobnie jak pokrywy podogonowe, a ogon mniej okazały.

Występowanie i środowisko

Fruczak występuje w Andach w Ameryce Północnej. Ptak ten żyje w lasach, rzadziej na otwartych terenach.

Tryb życia i zachowanie

Odwiedza kwiaty zwykle wysoko na drzewach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 11-15 cm, z czego połowa to ogon.

Pożywienie

Furczak odżywia się nektarem kwiatów. Czasem zjada owady i pająki.

Rozmnażanie

Gniazduje nisko na drzewach. Samica składa 2 jaja, które wysiaduje przez 16-17 dni. Samiec karmi samicę.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podczas pobierania nektaru furczaki zapylają rośliny.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-27, GAT-2878


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaIskrzyk promienny
Aglaeactis cupripennis
ikonaKrzywodziobek
Avocettula recurvirostris
ikonaMoskitnik
Chrysolampis mosquitus
ikonaRudaczek północny
Selasphorus rufus
ikonaŚmigacz
Eupetomena macroura
ikonaUszatek niebieskobrzuchy
Colibri coruscans
ikonaZapylak fioletowy
Campylopterus hemileucurus
Kolibry
Kolibry

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.