Logo Media Nauka

Facebook

Rudaczek północny (Selasphorus rufus)
© Steve Byland - Fotolia.com

Rudaczek północny

Rudaczek północny (Selasphorus rufus) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny kolibrów. Dymorfizm płciowy jest wyraźnie zaznaczony. Samiec ma rudopomarańczowe upierzenie z biała obrożą na piersi. Samica z wierzchu jest zielonkawa. Dziób długi i cienki, ciemny.

Występowanie i środowisko

Rudaczek północny występuje w północno-zachodniej i południowej części Ameryki Północnej. Północny zasięg tego kolibra sięga do Alaski.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-01, GAT-2882




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAmorek ognisty
Boissonneaua matthewsii
ikonaBrylancik cesarski
Heliodoxa imperatrix
ikonaPłowik
Adelomyia melanogenys
ikonaFurczak
Ocreatus underwoodii
ikonaIskrzyk promienny
Aglaeactis cupripennis
ikonaKrzywodziobek
Avocettula recurvirostris
ikonaMoskitnik
Chrysolampis mosquitus
ikonaŚmigacz
Eupetomena macroura
ikonaUszatek niebieskobrzuchy
Colibri coruscans
ikonaZapylak fioletowy
Campylopterus hemileucurus
Kolibry
Kolibry

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.