logo

Rudaczek północny

Rudaczek północny (Selasphorus rufus) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny kolibrów. Dymorfizm płciowy jest wyraźnie zaznaczony. Samiec ma rudopomarańczowe upierzenie z biała obrożą na piersi. Samica z wierzchu jest zielonkawa. Dziób długi i cienki, ciemny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Rudaczek północny występuje w północno-zachodniej i południowej części Ameryki Północnej. Północny zasięg tego kolibra sięga do Alaski.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-02-01, GAT-2882




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPazik czarnosterny
Lesbia victoriae
ikonaAmorek ognisty
Boissonneaua matthewsii
ikonaAmorek szafirowy
Boissonneaua jardini
ikonaAmorek zielony
Boissonneaua flavescens
ikonaBrylancik cesarski
Heliodoxa imperatrix
ikonaPłowik
Adelomyia melanogenys
ikonaSzafirek lśniący
Chionomesa fimbriata
ikonaSzmaragdzik modrogłowy
Chrysuronia versicolor
ikonaSzmaragdzik rudorzytny
Saucerottia tobaci
ikonaFurczak
Ocreatus underwoodii
Kolibry
Kolibry

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.