Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Gągoł
(Bucephala clangula)

Gągoł (Bucephala clangula) to kaczka o dość dużej głowie i krótkiej szyi. Dziób jest mały i krótki. Rzuca się w oczy złota tęczówka oka. Głowa samca w szacie godowej jest czarna z zielonym, metalicznym połyskiem. Blisko dzioba znajduje się biała plama w kształcie elipsy. Szyja, pierś, boki i spód są białe, wierzch wraz z ogonem jest czarny. Samica ma brązową głowę, brunatno-szare upierzenie reszty ciała, jaśniejszą szyję i spód. Na końcu dzioba występuje pomarańczowe pole. Na skrzydłach u samca i samicy znajdują się białe obszary. Samiec w szacie spoczynkowej upodabnia się do samicy, ma jednak więcej białych piór.

Gągoł (Bucephala clangula)
© John Sandoy - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gągoł (Bucephala clangula)
Nazwy obce
angielska: Common Goldeneye
niemiecka: Schellente
czeska: Hohol severní
francuska: Garrot à œil d'or
hiszpańska: Porrón osculado
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gągoł - mapa występowania na świecieGągoł - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 42 cm do 50 mm
Rozpiętość skrzydeł: od 65 cm do 80 cm.
Ciężar: od 500 g do 1.2 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w północnej Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym, występującym głównie na północy kraju. Preferuje śródleśne stawy i jeziora.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Podczas okresu lęgowego żyje w parach, poza tym łączy się w stada. Kaczka ta nurkuje za pokarmem. Pływa w głębokim zanurzeniu.

Pożywienie

Zjada drobne organizmy wodne (mięczaki, skorupiaki, owady, rybki, kijanki, drobne ssaki) i w mniejszym stopniu nasiona, korzenie i liście wodnych roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Samiec towarzyszy samicy od zimy do momentu wysiadywania jaj. Wówczas udaje się na pierzowisko. Samica w kwietniu lub na początku maja składa od 5 do maksymalnie 13 jaj i wysiaduje je przez 29-30 dni. Kaczka ta gniazduje w dziuplach. Dzień po wykluciu młode wyskakują z dziupli i udają się nad wodę. Po 8-9 tygodniach od wyklucia się potrafią już latać. Pokarm potrafią zdobywać samodzielnie już następnego dnia po wykluciu, ale trzymają się zwykle blisko matki.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Kaczka ta lęgnie się też w specjalnych budkach lęgowych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-16, GAT-803


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
gągoł
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w naszym kraju gągoła. Zimę ptak ten spędza na niezamarzających rzekach i jeziorach.

   tlo-ikonatlo - ikona       

Samica gągoła w dziupli drzewa, czasem na dużej wysokości, składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.