Kawa arabska

Kawa arabska, kawowiec arabski, kawowe drzewo (Coffea arabica) to gatunek rośliny z rodziny marzanowatych. To drzewo lub krzew o ogromnym znaczeniu gospodarczym. Pozyskuje się z niego kawę, napój zawierający kofeinę. To także popularna ozdobna roślina doniczkowa.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Kawa arabska (Coffea arabica)

© Björn Wylezich – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Kawa arabska występuje w naturze tylko w Etiopii. To endemit. Pionowy zasięg występowania to 1000-2000 m n.p.m. Dziś jest uprawiana w wielu krajach świata (Brazylia, Gwatemala, Meksyk, Wenezuela, a także Azja).

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 2-6 m.

Liście są skórzaste, lancetowate, o długości od 5 do 20 cm i szerokości 1,5-5 cm.

Kwiaty są białe, gwiazdkowate, aromatyczne, przypominają zapachem jaśmin.

Owoc kulisty o średnicy 1-1,5 cm, czerwony.

Nasiona zawierają kofeinę (0,8-2,43%).

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Nasiona praży się w temperaturze około 200°C. zmielone, uprażone ziarna mieli się, zaparza i w ten sposób otrzymuje się kawę, jeden z najbardziej popularnych napojów świata.

Kawa w języku arabskim oznacza napój.

Pytania

Pytania

Dlaczego roślina ta nosi nazwę kawy arabskiej, skoro pochodzi z Etiopii w Afryce?

To dzięki Arabom najpierw Turcja i Iran, a później Europa (w XVII w.) poznały smak kawy. Koczując po krajach Afryki, Azji i Europy Arabowie rozsławiali ten napój w świecie. Nic dziwnego, że kawa otrzymała taka nazwę.



Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

drzewo
krzew
Stanowisko

nasłonecznione

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
NawożenieUmiarkowanie, zimą słabo.
PodlewanieCzęste podlewanie miękką, odstaną wodą. Często zraszać liście, także w zimie.
StanowiskoJasne, bez bezpośredniej ekspozycji na słońce, bez wahań temperatury.
Wysiew do gruntuMożliwy.
Uprawa doniczkowaTak.
RozmnażaniePrzez sadzonki lub wysiew.
Choroby i szkodnikiTarczniki, wełnowce, przędziorki.
ZimowanieTemperatura minimalna 16°C.
Dodatkowe informacjePrzesadzanie możliwe w okresie od lutego do marca.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Małgorzata Mederska – 500 roślin doniczkowych, 978-83-7845-756-5, SBM 2014
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Angelika Throll – 650 roślin pokojowych, ISBN 978-83-7943-622-4, Świat Książki 2014

© medianauka.pl, 2020-10-05, GAT-638157




©® Media Nauka 2008-2023 r.