Fasola zwyczajna

Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny bobowatych. To roślina uprawiana na całym świecie w wielu odmianach, które różni wysokość łodygi, kolor strąka i nasion, wielkość nasion.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Fasola jest uprawiana na całym świecie.

Kwitnie w okresie od czerwca do września. To roślina ciepłolubna i światłolubna. Wymaga gleby żyznej, lekko kwaśnej lub obojętnej, średnio wilgotnej, najlepiej kompostowanej.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30 cm do 4 m.

Łodyga jest słabo rozgałęziona, zdrewniała u nasady, wzniesiona lub płożąca u odmian wysokich.

Kwiaty są motylkowe, zebrane w grona, zwykle białe, rzadziej różowe i fioletowe.

Owoc to gładki strąk.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Zawartość białka w w fasoli jest największa spośród wszystkich roślin strączkowych, przez co to roślina o bardzo dużej wartości odżywczej. Zawiera także wiele mikroelementów, w tym wapń, potas, fosfor, mangan. To także źródło błonnika i witamin. Co ciekawe, fasola zawiera glikozyd - truciznę. Spożywanie nasion fasoli na surowo może spowodować bardzo poważne zatrucia.

Przepisy kucharskie



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie fasola zwyczajna.
         Wysiew do gruntu fasoli zwykłej karłowej (po 10 maja).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiatróżowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko kwaśny lub obojętny.
pH 6.0-7.0
Właściwości glebyPodłoże z udziałem humusu
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie i innych strączkowych roślin. Wskazana minimum 3-letnia przerwa.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia, wapnowania w przypadku odczynu gleby poniżej pH 6. Wapniujemy jesienią.
PodlewanieIntensywne w okresie kwitnienia.
MrozoodpornośćFasola nie jest odporna na przymrozki.
StanowiskoNasłonecznione, dopuszczalny jest także półcień.
RozstawaCo kilka centymetrów w rzędach odległych minimum 30 cm od siebie (odmiany karłowe)
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieSiejemy po kilka nasion w jedno miejsce lub w rzędach.
Choroby i szkodnikiMszyca burakowa, śmietka kiełkówka, wizus mozaikowy, antraknoza fasoli.
Zbiór i przechowywanieZbiór tylko suchych nasion. Rośliny w całości można dosuszać pod zadaszeniem.
Dodatkowe informacjeDo uprawy stosuje się paliki lub sznurki i inne podpory (na przykład płot). Odmiany tyczne warto okopać dla zwiększenia stabilności. Na zimę pozostawiamy korzenie w glebie dla jej wzbogacenia bakteriami brodawkowymi.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2018-12-22, GAT-5326
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-20




©® Media Nauka 2008-2023 r.