Gawial gangesowy

Gawial gangesowy (Gavialis gangeticus) to jedyny przedstawiciel rodziny gawialowatych. Ma charakterystyczną, wąską głowę z silnie wydłużonym, cienkim pyskiem, zakończonym zgrubieniem. Na końcu pyska znajdują się otwory nosowe. U samca na końcu pyska znajduje się miękki wyrostek, który przypomina indyjski gliniany garnuszek "gharial", od którego pochodzi nazwa rodzajowa gatunku. Grzbiet pokryty jest rogowymi tarczkami. Grzbiet jest ubarwiony oliwkowozielono, zaś strona brzuszna ma kolor żółtozielony.

Wszystkie zęby są tej samej długości i tego samego kształtu. Są długie i cienkie oraz skierowane w bok. Przednie i tylne kończyny mają palce spięte błonami pływnymi.


Gawial gangesowy (Gavialis gangeticus)
© jonnysek - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Azji (Indie, Birma). Zamieszkuje duże rzeki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi wodno-lądowy tryb życia. Jest to krokodyl najsilniej związany z wodnym środowiskiem.

Pożywienie

Zjada głównie ryby. Łowi je za pomocą paszczy charakterystycznym ruchem w bok. Zjada także czasem ptaki i małe ssaki. Żywi się też padliną i zwłokami topielców.

Rozmnażanie

Samice co roku w piasku składają do 40 jaj.

CR

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest to gatunek bardzo trudny w hodowli. Ze względu miedzy innymi na brak odpowiedniego pokarmu dość szybko pojawiają się objawy rachityzmu, który jest przyczyną zniekształcenia paszczy. Wówczas gawial nie może przyjmować pokarmu.

Ciekawostki

Nie ma pewności, czy gawial jest groźny dla człowieka. Zdania są podzielone, choć ogólnie ze względu na swój rozmiar i wygląd budzi powszechne przerażenie.

Ze względu na oczyszczanie z padliny świętej rzeki Gangesu, gawial jest chroniony i czczony.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-05-25, GAT-658




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.