Logo Serwisu Media Nauka

Gawial gangesowy
(Gavialis gangeticus)

Gawial gangesowy (Gavialis gangeticus) to jedyny przedstawiciel rodziny gawialowatych. Ma charakterystyczną, wąską głowę z silnie wydłużonym, cienkim pyskiem, zakończonym zgrubieniem. Na końcu pyska znajdują się otwory nosowe. U samca na końcu pyska znajduje się miękki wyrostek, który przypomina indyjski gliniany garnuszek "gharial", od którego pochodzi nazwa rodzajowa gatunku. Grzbiet pokryty jest rogowymi tarczkami. Grzbiet jest ubarwiony oliwkowozielono, zaś strona brzuszna ma kolor żółtozielony.

Wszystkie zęby są tej samej długości i tego samego kształtu. Są długie i cienkie oraz skierowane w bok. Przednie i tylne kończyny mają palce spięte błonami pływnymi.

Gawial gangesowy (Gavialis gangeticus)
© jonnysek - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gawial gangesowy (Gavialis gangeticus)
Synonimy
Lacerta gangetica
Nazwy obce
angielska: Gharial, Indian Gharial, Fish-eating Crocodile, Indian Gavial, Gavial, Long-nosed Crocodile
niemiecka: Gangesgavial
czeska: Gaviál indický
francuska: Gavial du Gange
hiszpańska: Gavial del Ganges
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, Linnaeus, 1789)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gawial gangesowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 700 cm
Maksymalna długość życia
24 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Krokodyle (Crocodylia)
Rodzina: Gawiale (Gavialidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Azji (Indie, Birma). Zamieszkuje duże rzeki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi wodno-lądowy tryb życia. Jest to krokodyl najsilniej związany z wodnym środowiskiem.

Pożywienie

Zjada głównie ryby. Łowi je za pomocą paszczy charakterystycznym ruchem w bok. Zjada także czasem ptaki i małe ssaki. Żywi się też padliną i zwłokami topielców.

Rozmnażanie

Samice co roku w piasku składają do 40 jaj.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest to gatunek bardzo trudny w hodowli. Ze względu miedzy innymi na brak odpowiedniego pokarmu dość szybko pojawiają się objawy rachityzmu, który jest przyczyną zniekształcenia paszczy. Wówczas gawial nie może przyjmować pokarmu.

Ciekawostki

Nie ma pewności, czy gawial jest groźny dla człowieka. Zdania są podzielone, choć ogólnie ze względu na swój rozmiar i wygląd budzi powszechne przerażenie.

Ze względu na oczyszczanie z padliny świętej rzeki Gangesu, gawial jest chroniony i czczony.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2014-05-25, GAT-658








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.