Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Gibbon białoręki, lar
(Hylobates lar)

Gibbon białoręki, lar (Hylobates lar) to najmniejszy przedstawiciel małp człekokształtnych. Nie posiada ogona. Ma bardzo długie kończyny, szczególnie długie są przedramiona i ręka. Kciuk i paluch są znacznie odsunięte od pozostałych palców. Ma charakterystyczne, silnie wydłużone kły. Na pośladkach ma niewielkie nagnioty. Ma gęste i kudłate futro. Dłonie i stopy są ubarwione na biało. Nieowłosioną twarz często otacza pasmo białych włosów.

Gibbon białoręki, lar (Hylobates lar)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gibbon białoręki, lar (Hylobates lar)
Nazwy obce
angielska: Lar Gibbon, White-handed Gibbon, Common Gibbon
niemiecka: Weißhandgibbon, Lar
czeska: Gibon lar, gibon běloruký
francuska: Gibbon À Mains Blanches, Gibbon Lar
hiszpańska: Gibón De Manos Blancas
Pierwsze opisanie gatunku
(Linneaus, 1771)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gibbon białoręki, lar - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 40 cm do 64 cm
Ciężar: od 4 kg do 13 kg
Maksymalna długość życia
30 lat.
Podgatunki
H. l. carpenteri Groves, 1968
H. l. entelloides I. Geoffroy, 1842
H. l. lar (Linneaus, 1771)
H. l. vestitus Miller, 1942
H. l. yunnanensis Ma & Y. Wang, 1986
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Gibonowate, gibony, gibbony (Hylobatidae)

Występowanie i środowisko

Wilgotne lasy tropikalne i górskie do 2400 m n.p.m. Sumatry i Półwyspu Indochińskiego.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa najchętniej wysoko w koronach drzew, ale żeruje niżej w krzewach i gąszczach. Na ziemię schodzi w poszukiwaniu wody. Na ziemi porusza się na dwóch nogach z wysoko uniesionymi rękami nad głową. W koronach drzew porusza się w ten sposób, że ciało zwisa na kończynach przednich, które gibbon kolejno przekłada, przesuwając się ruchem wahadłowym (brachiacja). Gibbon jest aktywny w dzień, w nocy śpi w pozycji siedzącej z głową wkuloną w kolana. Żyje w niewielkich, liczących do 6 osobników grupach rodzinnych. Grupa zajmuje terytorium około 12 tys. m2.

Pożywienie

Owoce, liście, pąki, kwiaty, ptasie jaja, młode ptaki, pająki, owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 210 dni. Samica rodzi zwykle raz na dwa lata 1 młode, które nosi uczepione do futra. Zajmuje się nim 2 lata.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek H. l. entelloides jest bliski zagrożenia wyginięciem (kategoria VU). Stopień zagrożenia podgatunku niedawno wyodrębnionego H. l. yunnanensis nie został jeszcze określony (prawdopodobnie jest krytycznie zagrożony).

Ciekawostki

Gibbon białoręki ma najdłuższe kończyny tylne wśród naczelnych, poza człowiekiem.

Najdłuższe skoki z gałęzi na gałąź - 9 m.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-10-16, GAT-75








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.