Gibbon srebrzysty

Gibbon srebrzysty (Hylobates moloch) to gatunek ssaka z rodziny gibbonowatych. Futro gęste, jedwabiste, szare, płowe z ciemniejszym wierzchem głowy, jaśniejszą obwódką wokół ciemnej części twarzowej. Wokół części twarzowej bokobrody, zwykle jaśniejsze. Część brzuszna często ciemniejsza. Ma bardzo długie kończyny przednie. Brak ogona. Stopy i ręce prawie czarne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w lasach tropikalnych na Jawie w Indonezji.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny i dzienny tryb życia. Tworzy małe grupy, której przewodzi samiec.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40-64 cm, a ciężar ciała 4,1-8 kg, przy czym ciężar samicy nie przekracza 6,8 kg. Są lżejsze, ale nie widać różnicy w wielkości.

Pożywienie

Zjada owoce, liście, pąki i kwiaty, ptasie jaja, pisklęta, a także owady.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Samica rodzi zwykle jedno młode. Ciąża trwa 210 dni.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna polska nazwa tego gatunku to gibbon wau-wau.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Hylobates cinera Cuvier, 1798
  • Hylobates javanicus Matchie, 1893
  • Hylobates leucisca (Schreber, 1799)
  • Hylobates pongoalsoni Sody, 1949
  • Simia moloch Audebert, 1798

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaGibbon borneański
Hylobates muelleri
ikonaGibbon czapkowy
Hylobates pileatus
Gibonowate, gibony, gibbony
Gibonowate, gibony, gibbony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Zbigniew Woliński, Janusz Towpik - Małpy i małpiatki - Atlas, ISBN 83-02-02980-J, WSiP 1990

© medianauka.pl, 2022-07-17, GAT-621936




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.