Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Głuptak zwyczajny
(Morus bassanus)

Głuptak zwyczajny (Morus bassanus) to morski ptak o białym ubarwieniu, czarnych lotkach pierwszorzędowych, żółtawej głowie, wokół oczu i dzioba jest czarny rysunek. Skrzydła są długie, zaostrzone na końcach, ogon również jest dość długi. Młode ptaki są brązowe.

Głuptak zwyczajny (Morus bassanus)
Kolonia głuptaków © Corel

Nazwa gatunku
Głuptak zwyczajny (Morus bassanus)
Synonimy
Sula bassana bassana
Nazwy obce
angielska: Northern Gannet, Gannet
niemiecka: Basstölpel
czeska: Terej bílý
francuska: Fou de Bassan
hiszpańska: Alcatraz común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Głuptak zwyczajny - mapa występowania na świecieGłuptak zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 92 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 170 cm do 192 cm.
Ciężar: do 4 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Głuptaki (Sulidae)
Głos
Wydaje głośne, bulgoczące dźwięki.

Występowanie i środowisko

Wyspy Brytyjskie, Norwegia, Islandia, Nowa Fundlandia, południowa Afryka, Australia, Tasmania, Nowa Zelandia. Przybrzeżne wody mórz umiarkowanych i chłodnych. Największa kolonia żyje na wyspie St. Kilda (Hebrydy). Bardzo rzadko ptak ten pojawia się nad polskim wybrzeżem. Zaledwie kilka obserwacji.

Tryb życia i zachowanie

Pokarm łowi spadając z dużej wysokości jak kamień, w ostatniej fazie pionowo nurkuje do wody. Potrafi nurkując pływać. Koczuje. Rzadko szybuje, podczas lotu szybko uderza skrzydłami. Gdy nurkuje z dużej wysokości, składa skrzydła do tyłu. Podczas sztormów lata nisko między falami.

Pożywienie

Żywi się rybami.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach najczęściej na skałach wysepek. Gniazdo zbudowane z kupki wodorostów. Samica składa 1 jajo. Pisklęta są brązowe z białymi plamami, opiekują się nimi samiec i samica. Młode zostają w gnieździe 2 miesiące. Młode docierają do morza pieszo. Nie potrafią wówczas jeszcze latać i łowić pokarmu. Żyją z zapasów tłuszczu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podczas wysiadywania jajo jest ogrzewane stopami, co jest wyjątkowe w świecie ptaków.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-18, GAT-609







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.