Głuptak przylądkowy

Głuptak przylądkowy (Morus capensis) to gatunek ptaka z rodziny głuptaków. Upierzenie białe, ogon, skraje skrzydeł i wzór na głowie są czarne, na głowie żółtawy nalot. Wokół oczu niebieska obrączka. Dziób szarawy, nogi czarne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje u wybrzeży środkowej i południowej części Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGłuptak australijski
Morus serrator
ikonaGłuptak zwyczajny
Morus bassanus
Głuptaki
Głuptaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-05-06, GAT-2079






Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki Kostka
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.