logo




Głuptaki

Głuptaki (Sulidae) to rodzina ptaków z rzędu pełnopłetwych. Rodzina ta liczy dziś 3 rodzaje i 9 gatunków. W Polsce nie żyją gatunki z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Głuptaki mają wydłużony tułów, grubą szyję i gruby, prosty dziób z nieopierzoną skórą u nasady. Skrzydła i ogon są długie, ostro zakończone. Lotki pierwszorzędowe zwykle ciemne, upierzenie ciała - białe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Głuptak zwyczajnyGłuptak zwyczajny PL Zalatujący

Morus bassanus

Głuptak jest ptakiem morskim o specyficznym sposobie łowienia ryb jak i wysiadywania jaja. W Polsce bardzo rzadko się pojawia nad Bałtykiem. Pokarm łowi spadając z dużej wysokości jak kamień, w ostatniej fazie pionowo nurkuje do wody. Potrafi nurkując pływ


Głuptak australijskiGłuptak australijski

Morus serrator

Głuptak australijski (Morus serrator) to gatunek ptaka z rodziny głuptaków. Upierzenie białe, końce skrzydeł czarne, głowa pomarańczowożółta. Dziób długi, szarawy.


Głuptak białobrzuchy
Głuptak białobrzuchy

Sula leucogaster

Głuptak białobrzuchy (Sula leucogaster) to gatunek ptaka z rodziny głuptaków. Spód oraz nasady skrzydeł są białe. Reszta upierzenia brązowa. Samiec ma niebieską część wokół oka i nasady dzioba.


Głuptak czerwononogiGłuptak czerwononogi

Sula sula

Głuptak czerwononogi (Sula sula) to ptak z rodziny głuptaków. Najbardziej charakterystyczną tego gatunku cechą są czerwone nogi oraz niebieski dziób. Wokół oczu i u nasady dzioba czerwono zabarwiony obszar.


Głuptak niebieskonogiGłuptak niebieskonogi

Sula nebouxii

Głuptak niebieskonogi to duży ptak morski o jaskrawoniebieskich nogach. Pochodzi z Ameryki Południowej i Galapagos. Głowa brązowawa, skrzydła brązowe, spód biały, nogi jaskrawoniebieskie. Palce spięte błoną pławną.


Głuptak peruwiańskiGłuptak peruwiański

Sula variegata

Głuptak peruwiański (Sula variegata) to ptak z rodziny głuptaków. Ubarwienie białe z ciemnobrązowymi skrzydłami, ogonem i wierzchem tułowia. Końcówki czarnych piór są białe.


Głuptak przylądkowyGłuptak przylądkowy

Morus capensis

Głuptak przylądkowy (Morus capensis) to gatunek ptaka z rodziny głuptaków. Upierzenie białe, ogon, skraje skrzydeł i wzór na głowie są czarne, na głowie żółtawy nalot. Wokół oczu niebieska obrączka.





Inne gatunki

  • głuptak czarnoskrzydły (Papasula abbotti)
  • głuptak maskowy (Sula dactytra)

Występowanie i środowisko

Głuptaki zamieszkują oceany całego świata. Zamieszkują wybrzeża wszystkich kontynentów poza Antarktydą. To ptaki morskie, z których jeden pojawia się rzadko w Polsce nad Bałtykiem.

Tryb życia i zachowanie

To ptaki morskie. Potrafią podczas nurkowania pływać. Są dobrymi lotnikami, słabo poruszają się na lądzie. Gniazdują w koloniach, które liczą nawet milion osobników.

Morfologia i anatomia

Brak zewnętrznych otworów nosowych.

Rozmnażanie

Tworzą duże kolonie lęgowe, często na wysokich skałach nabrzeżnych. Gniazdują zwykle na ziemi, rzadko na drzewach. W zniesieniu 1-4 jaja. Okres inkubacji trwa od 42 do 55 dni.

Pożywienie

Zjadają głównie ryby, także głowonogi i odpadki. Polują nurkując z dużej wysokości - nawet 30 m. Polowanie jest grupowe.

Ochrona i zagrożenia

Głuptak czarnoskrzydły jest krytycznie zagrożony wyginięciem. Głuptak przylądkowy jest narażony na wyginięcie.

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-194



 

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
kolorowe skarpetki góra lodowa
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.