logo

Głuptak peruwiański

Głuptak peruwiański (Sula variegata) to ptak z rodziny głuptaków. Ubarwienie białe z ciemnobrązowymi skrzydłami, ogonem i wierzchem tułowia. Końcówki czarnych piór są białe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

W odróżnieniu od większości innych gatunków głuptaków głuptak peruwiański występuje tylko u wybrzeży. Można go spotkać w Ameryce Południowej na zachodnich wybrzeżach, od Kolumbii po południowe Chile.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Samce tokują, rozpościerając szeroko skrzydła nawołują samice.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-12-01, GAT-2082




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGłuptak białobrzuchy
Sula leucogaster
Głuptaki
Głuptaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Christopher Perrins - Wielka Encyklopedia Ptaki, wszystkie rodziny świata, ISBN 978-83-7670-263-6, Buchmann 2012


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.