Logo Serwisu Media Nauka

Głuptak niebieskonogi
(Sula nebouxii)

Głuptak niebieskonogi (Sula nebouxii) to duży ptak morski z rodziny głuptaków. Głowa brązowawa, skrzydła brązowe, spód biały, nogi jaskrawoniebieskie. Palce spięte błoną pławną. Oczy osadzone blisko długiego i mocnego dzioba.

Głuptak niebieskonogi (Sula nebouxii)
© Corel

Nazwa gatunku
Głuptak niebieskonogi (Sula nebouxii)
Nazwy obce
angielska: Blue-footed Booby
niemiecka: Blaufußtölpel
czeska: Terej modronohý
francuska: Fou à pieds bleus
hiszpańska: Piquero camanay, piquero patiazul, alcatraz patiazul
Pierwsze opisanie gatunku
Milne-Edwards, 1882
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Głuptak niebieskonogi - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 76 cm do 84 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Głuptaki (Sulidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa, Galapagos.

Tryb życia i zachowanie

Poluje w charakterystyczny dla głuptaków sposób, spadając z dużej wysokości jak kamień, nurkując za zdobyczą w wodzie.

Pożywienie

Ptak ten odżywia się rybami.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach. Samica składa 2-3 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-19, GAT-611




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.