Głuptak białobrzuchy

Głuptak białobrzuchy (Sula leucogaster) to gatunek ptaka z rodziny głuptaków. Spód oraz nasady skrzydeł są białe. Reszta upierzenia brązowa. Samiec ma niebieską część wokół oka i nasady dzioba. Samica ma żółtawy kolor tej części głowy. Osobniki młodociane mają jasnobrązowy spód.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ma bardzo szeroki zasięg występowania. Występuje w strefie tropikalnej i subtropikalnej wód i wybrzeży całego świata.

Tryb życia i zachowanie

Nie odbywa dalekich wędrówek.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 64-74 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 137-145 cm, a ciężar ciała 1200 g.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Samica składa 2-3 jaja. Inkubacja trwa 45 dni. Młode przebywają w gnieździe 120 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGłuptak peruwiański
Sula variegata
Głuptaki
Głuptaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-12-01, GAT-2080



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Martyn Kenefick, Robin Restall, Floyd Hayes - Birds of Trinidad & Tobago, ISBN 978-1-4729-4152-7, HELM 2019
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990



Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Kubek sowy
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.