Gomphus pulchellus

Gomphus pulchellus to gatunek ważki z rodziny gadziogłówkowatych. Odwłok jest wąski na końcu, a ciemne linie ubarwienie są cienkie. Przez odwłok z wierzchu biegnie jasny pasek. Oczy dorosłych osobników mają szaroniebieski kolor.


(Gomphus pulchellus)
© Marek R. Swadzba - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie od Hiszpanii po Niemcy, ale w Polsce nie stwierdzono tego gatunku.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu trwa od połowy maja do sierpnia.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Rozwija się w jeziorkach i stawach o żwirowym dnie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-03-24, GAT-1163

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        

Okres lotu Gomphus pulchellus.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.