Gorczyca
Gorczyca (Sinapis) to rodzaj dwuliściennych roślin z rodziny kapustowatych, do którego zaliczamy około 10 gatunków, z czego w Polsce około 2 jako gatunki obcego pochodzenia. Dwa gatunki mają znaczenie gospodarcze z uwagi na dużą zawartość łuszczu w nasionach, a także jako rośliny przyprawowe.
Gatunki
Wykaz gatunków.

Sinapis alba
Gorczyca biała, gorczyca jasna (Sinapis alba) to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach. Uprawiany jako przyprawa. To składnik musztard i sosów.

Sinapis arvensis
Gorczyca polna, ognicha (Sinapis arvensis) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny kapustowatych. To chwast upraw zbożowych oraz okopowych. To gatunek w Polsce obcy, ale zadomowiony już od czasów neolitu. To także roślina przyprawowa.
Zdjęcia - galeria
Występowanie i środowisko
Gorczyca rośnie najczęściej w rejonie Morza Śródziemnomorskiego.
Morfologia i anatomia
Owoc to łuszczyna.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Gorczyca jasna, gorczyca biała: Kwitnie gorczyca biała. | ||||||||
● | ● | ● | Gorczyca polna: Kwitnie gorczyca polna. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, , RODZAJ-102
Data aktualizacji artykułu: 2020-07-15