
Gorczyca polna
Gorczyca polna, ognicha (Sinapis arvensis) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny kapustowatych. To chwast upraw zbożowych oraz okopowych. To gatunek w Polsce obcy, ale zadomowiony już od czasów neolitu. To także roślina przyprawowa.
Występowanie i środowisko PL - obcy
To gatunek kosmopolityczny. Ognicha przybyła do nas prawdopodobnie z obszaru Morza Śródziemnomorskiego. W Polsce gorczyca polna rośnie na terenie całego kraju. Można ją spotkać na polach, terenach ruderalnych, a także przydrożach. Preferuje gleby żyzne, z węglanem wapnia.
Kwitnie w okresie od maja do lipca.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30-60 cm.
Łodyga jest rozgałęziona lub pojedyncza, z pojedynczymi szczecinkami, nabiegła purpurowo.
Liście dolne są lirowate, pierzastodzielne, długoogonkowe, liście górne niepodzielone, siedzące lub na krótkich ogonkach, brzegiem ząbkowane. Ulistnienie skrętoległe.
Kwiaty są intensywnie żółte. pachnące, na szypułkach, zebrane w baldachogrona. Kielich składa się z czterech działek, płatki cztery, 6 pręcików, z czego 4 są długie i 2 krótkie, jeden słupek.
Owoc to łuszczyna o długości do 5 cm.
Nasiona w jednym rzędzie, czarne lub brunatne, kuliste, z drobnymi dołeczkami.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Nasiona są bardzo żywotne.
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
Młode liście można dodawać do sałatek, gotowanych warzyw. Z nasion można przyrządzić musztardę, a także po zmieleniu przyprawę do mięs.
© medianauka.pl, 2018-08-22, GAT-5018 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● Kwitnie gorczyca polna.
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
synantropijne
Gatunek jadalny