Logo Media Nauka
OB

Gorczyca polna

Gorczyca polna, ognicha (Sinapis arvensis) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny kapustowatych. To chwast upraw zbożowych oraz okopowych. To gatunek w Polsce obcy, ale zadomowiony już od czasów neolitu. To także roślina przyprawowa.

Gorczyca polna (Sinapis arvensis)
© kodbanker - fotolia.com

Nazwa systematyczna
Gorczyca polna
Sinapis arvensis L.
Nazwy obce
angielska: Charlock mustard, field mustard, wild mustard
niemiecka: Acker-Senf
czeska: Hořčice polní
francuska: Moutarde des champs
hiszpańska: Mostaza de campo
Obszar występowania
Europa - tak;
Polska - gatunek obcy;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Gorczyca polna - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Wysokość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Rośliny (Plantae)
Klad: Naczyniowe
Klad: Nasienne
Klasa: Okrytonasienne, okrytozalążkowe
Rząd: Kaparowce (Capparales)
Rodzina: Kapustowate, krzyżowe (Brassicaceae)

Występowanie i środowisko

To gatunek kosmopolityczny. Ognicha przybyła do nas prawdopodobnie z obszaru Morza Śródziemnomorskiego. W Polsce gorczyca polna rośnie na terenie całego kraju. Można ją spotkać na polach, terenach ruderalnych, a także przydrożach. Preferuje gleby żyzne, z węglanem wapnia.

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-60 cm.

Łodyga jest rozgałęziona lub pojedyncza, z pojedynczymi szczecinkami, nabiegła purpurowo.

Liście dolne są lirowate, pierzastodzielne, długoogonkowe, liście górne niepodzielone, siedzące lub na krótkich ogonkach, brzegiem ząbkowane. Ulistnienie skrętoległe.

Kwiaty są intensywnie żółte. pachnące, na szypułkach, zebrane w baldachogrona. Kielich składa się z czterech działek, płatki cztery, 6 pręcików, z czego 4 są długie i 2 krótkie, jeden słupek.

Owoc to łuszczyna o długości do 5 cm.

Nasiona w jednym rzędzie, czarne lub brunatne, kuliste, z drobnymi dołeczkami.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Nasiona są bardzo żywotne.

Zbiory i zastosowanie

Młode liście można dodawać do sałatek, gotowanych warzyw. Z nasion można przyrządzić musztardę, a także po zmieleniu przyprawę do mięs.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-22, GAT-5018



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
gorczyca polna
         

Kwitnie gorczyca polna.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
chwasty
Jadalność

Gatunek jadalny




© Media Nauka 2008-2018 r.