PL

Górniczek

Górniczek (Eremophila alpestris) to ptak z rodziny skowronków. Upierzenie z wierzchu brązowe, białe od spodu. Głowa samca w części przedniej jest żółta z czarnymi plamami na szyi, pod okiem i na brwi. Samica ma bardziej stonowane ubarwienie. Młode ptaki nie mają czarnych i żółtych elementów upierzenia głowy.


Górniczek (Eremophila alpestris)
© Wildlife World - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Podczas lęgów występuje nad brzegiem mórz, w tundrze i górach. Podczas zimowania i wędrówek spotykany na polach.

Tryb życia i zachowanie

To gatunek występujący w Azji i Europie oraz Afryce i Ameryce Północnej. Prowadzi wędrowny tryb życia w północnej części obszaru występowania i osiadły w obszarach południowych. W Polsce to nieliczny ptak przelatujący i zimujący.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15-20 cm, rozpiętość skrzydeł 30-35 cm, a ciężar ciała 35 g.

Pożywienie

Latem poluje na owady, inne stawonogi. Zjada też ślimaki. Jesienią i zimą zjada nasiona chwastów.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada na ziemi. Samica składa zwykle 4 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce górniczek podlega ochronie ścisłej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-26, GAT-3041






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.