Skowronki

Skowronki (Alaudidae) to rodzina ptaków z podrzędu ptaków śpiewających, z rzędu wróblowatych. Rodzina ta liczy dziś 13-15 rodzajów i 80 gatunków, z czego w Polsce występuje 6 gatunków.

Wygląd

Upierzenie zwykle szarobrunatne w jasne plamki. Ubarwienie ma maskować ptaka na ziemi. Nogi i pazury są dość długie. Rzadko występuje dymorfizm płciowy.

FILTRY
Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki

Sortuj według:


Status w Polsce


Liczebność w Polsce


Status IUCN


Obszar występowania


Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


DzierlatkaDzierlatka PL Lęgowy Nieliczny

Galerida cristata

Dzierlatka to nasz jedyny skowronek, który prowadzi osiadły tryb życia i nie stroni od zabudowań. Wyróżnia go charakterystyczny czubek na głowie. Ma dłuższy od skowronka dziób, krótszy ogon. Jest ubarwiona w jasne brązy, jaśniejsza od spodu.


GórniczekGórniczek PL Przelotny / przylatujący

Eremophila alpestris

Górniczek (Eremophila alpestris) to ptak z rodziny skowronków. Upierzenie z wierzchu brązowe, białe od spodu. Głowa samca w części przedniej jest żółta z czarnymi plamami na szyi, pod okiem i na brwi.


Kalandra białoskrzydłaKalandra białoskrzydła PL Zalatujący

Melanocorypha leucoptera

Kalandra białoskrzydła to rzadko obserwowany w Polsce skowronek. Jego cechą charakterystyczną są białe lusterka na skrzydłach. Strona brzuszna biała. U samicy występuje kreskowanie rudych boków.


Kalandra czarnaKalandra czarna PL Zalatujący wyjątkowo

Melanocorypha yeltoniensis

Kalandra czarna to skowronek azjatycki. Jego cechą charakterystyczną jest czarne upierzenie samca. Samica ubarwiona jest podobnie jak nasz skowronek. To ptak wędrowny.


LerkaLerka PL Lęgowy Średnio liczny  ! 

Lullula arborea

Lerka była nazywana niegdyś skowronkiem borowym. Niewiele się od niego różni. Jest mniejsza, ma nieco krótszy ogon i delikatniejszy dziób. Nad okiem biegnie wyraźna biała brew, która sięga potylicy.


SkowronekSkowronek PL Lęgowy Bardzo liczny

Alauda arvensis

Skowronek to najczęściej występujący ptak na naszych polach. Znany jest z charakterystycznego śpiewu podczas lotów godowych. Ptak zawisa w miejscu wysoko nad ziemią, oznajmiając świergotem swoją obecność. Jest większy od wróbla.





Inne gatunki

  • Skowron pustynny (Alaemon alaudipes)
  • Skowron skromny (Alaemon hamertoni)
  • Skowronek orientalny (Alauda gulgula)
  • Skowronek wyspowy (Alauda razae)
  • Skowronik rudawy (Ammomanes cincturus)
  • Skowronik piaskowy (Ammomanes deserti)
  • Skowronik pustynny (Ammomanes grayi)
  • Skowronik rdzawy (Ammomanes phoenicurus)
  • Skowrończyk łuszczakowaty (Botha fringillaris)
  • Skowrończyk tybetański (Calandrella acutirostris)
  • Skowrończyk szarawy (Calandrella blanfordi)
  • Skowrończyk krótkopalcowy (Calandrella brachydactyla)
  • Skowrończyk mongolski (Calandrella cheleensis)
  • Skowrończyk rdzawołbisty (Calandrella cinerea)
  • Skowrończyk różowodzioby (Calandrella conirostris)
  • Skowrończyk malutki (Calandrella raytal)
  • Skowrończyk mały (Calandrella rufescens)
  • Skowrończyk rdzawy (Calandrella somalica)
  • Dzierlatka wielkodzioba (Calendula magnirostris)
  • Szponiak śniady (Certhilauda albescens)
  • Szponiak kasztanowaty (Certhilauda burra)
  • Szponiak przylądkowy (Certhilauda chuana)
  • Szponiak długodzioby (Certhilauda curvirostris)
  • Szponiak rudy (Certhilauda erythrochlamys)
  • Skowron białolicy (Chersomanes albofasciata)
  • Skowrończyk sierpodzioby (Chersophilus duponti)
  • Skowrończyk arabski (Eremalauda dunni)
  • Skowrończyk płowy (Eremalauda starki)
  • Górniczek mały (Eremophila bilopha)
  • Pustynka czarnogłowa (Eremopterix australis)
  • Pustynka szarawa (Eremopterix grisea)
  • Pustynka płowa (Eremopterix leucopareia)
  • Pustynka białoucha (Eremopterix leucotis)
  • Pustynka białoczelna (Eremopterix nigriceps)
  • Pustynka brunatnogłowa (Eremopterix signata)
  • Pustynka białołbista (Eremopterix verticalis)
  • Dzierlatka dekańska (Galerida deva)
  • Dzierlatka malabarska (Galerida malabarica)
  • Dzierlatka rdzawa (Galerida modesta)
  • Dzierlatka iberyjska (Galerida theklae)
  • Pazurczak samotny (Heteromirafra archeri)
  • Pazurczak jasny (Heteromirafra ruddi)
  • Pazurczak krótkodzioby (Heteromirafra sidamoensis)
  • Kalandra dwuplamista (Melanocorypha bimaculata)
  • Kalandra szara (Melanocorypha calandra)
  • Kalandra długodzioba (Melanocorypha maxima)
  • Kalandra mongolska (Melanocorypha mongolica)
  • Skowroniec białokarkowy (Mirafra africana)
  • Skowroniec białobrzuchy (Mirafra africanoides)
  • Skowroniec białosterny (Mirafra albicauda)
  • Skowroniec angolski (Mirafra angolensis)
  • Skowroniec przylądkowy (Mirafra apiata)
  • Skowroniec sawannowy (Mirafra aricana)
  • Afroskowronek białobrzuchy (Mirafra aricanoides)
  • Skowroniec rdzawoboczny (Mirafra ashi)
  • Skowroniec plamisty (Mirafra assamica)
  • Skowroniec samotny (Mirafra candida)
  • Skowroniec zaroślowy (Mirafra cantillans)
  • Skowroniec białobrody (Mirafra cheniana)
  • Skowroniec obrożny (Mirafra collaris)
  • Skowroniec rdzawy (Mirafra cordofanica)
  • Skowroniec etiopski (Mirafra degodiensis)
  • Skowroniec rdzawoskrzydły (Mirafra erythroptera)
  • Skowroniec somalijski (Mirafra gilletti)
  • Skowroniec madagaskarski (Mirafra hova)
  • Skowroniec duży (Mirafra hypermetra)
  • Skowroniec śpiewny (Mirafra javanica)
  • Skowroniec białogardły (Mirafra passerina)
  • Skowroniec rdzawolicy (Mirafra poecilosterna)
  • Skowroniec białowąsy (Mirafra pulpa)
  • Skowroniec zmienny (Mirafra rufa)
  • Skowroniec cynamonowy (Mirafra rufocinnamomea)
  • Skowroniec białobrewy (Mirafra sabota)
  • Skowroniec długodzioby (Mirafra somalica)
  • Skowroniec kenijski (Mirafra williamsi)
  • Masecznik rdzaworzytny (Pinarocorys erythropygia)
  • Masecznik ciemny (Pinarocorys nigricans)
  • Skowrończyk kusy (Pseudalaemon fremantlii)
  • Skowroniak (Ramphocoris clotbey)
  • Skowrończyk kreskowany (Spizocorys obbiensis)
  • Skowrończyk maskowy (Spizocorys personata)
  • Skowrończyk buszmeński (Spizocorys sclateri)

Występowanie i środowisko

Najwięcej gatunków występuje w Afryce. Oprócz tego w Azji, Europie, Ameryce Północnej i Australii. Zamieszkują trawiaste, suche i otwarte tereny.

Tryb życia i zachowanie

Są głośnymi śpiewakami. Zwykle samiec śpiewa w locie podczas wznoszenia się w górę. Charakteryzują się silnym terytorializmem podczas godów.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Śpiew i widowiskowe loty są elementem zalotów. Gniazda budują na ziemi. Ma kształt czarki i zbudowane jest z suchych części roślin. Niektóre gniazda są zadaszone. Samica znosi zwykle 2-6 plamkowanych jaj. Wysiadywanie trwa 11-16 dni.

Pożywienie

Zjadają owady i nasiona traw.

Ochrona i zagrożenia

Krytycznie zagrożone są dwa gatunki: pazurczak jasny i skowronek wyspowy, 2 inne gatunki są zagrożone, 4 - narażone na wyginięcie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-174


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Dzierlatka

Okres występowania w Polsce dzierlatki.

ukryj/pokaż
Lerka
   

Okres występowania w Polsce lerki.

ukryj/pokaż
Skowronek
    

Okres występowania w Polsce skowronka. Zdarza się, że część skowronków pozostaje w Polsce na zimę.

         

W tym czasie samica skowronka składa jaja. Samiec zaś odbywa loty godowe, podczas których pięknie śpiewa.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.