logo




Skowronki

Skowronki (Alaudidae) to rodzina ptaków z podrzędu ptaków śpiewających, z rzędu wróblowatych. Rodzina ta liczy dziś 96 gatunków, z czego w Polsce występuje 8 gatunków.

Wygląd

Upierzenie zwykle szarobrunatne w jasne plamki. Ubarwienie ma maskować ptaka na ziemi. Nogi i pazury są dość długie. Rzadko występuje dymorfizm płciowy.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Dzierlatka (zwyczajna)Dzierlatka (zwyczajna) PL Lęgowy Nieliczny

Galerida cristata

Dzierlatka to nasz jedyny skowronek, który prowadzi osiadły tryb życia i nie stroni od zabudowań. Wyróżnia go charakterystyczny czubek na głowie. Ma dłuższy od skowronka dziób, krótszy ogon. Jest ubarwiona w jasne brązy, jaśniejsza od spodu.


Górniczek (zwyczajny)Górniczek (zwyczajny) PL Przelotny / przylatujący

Eremophila alpestris

Górniczek (Eremophila alpestris) to ptak z rodziny skowronków. Upierzenie z wierzchu brązowe, białe od spodu. Głowa samca w części przedniej jest żółta z czarnymi plamami na szyi, pod okiem i na brwi.


Kalandra czarnaKalandra czarna PL Zalatujący wyjątkowo

Melanocorypha yeltoniensis

Kalandra czarna to skowronek azjatycki. Jego cechą charakterystyczną jest czarne upierzenie samca. Samica ubarwiona jest podobnie jak nasz skowronek. To ptak wędrowny.


LerkaLerka PL Lęgowy Średnio liczny  ! 

Lullula arborea

Lerka była nazywana niegdyś skowronkiem borowym. Niewiele się od niego różni. Jest mniejsza, ma nieco krótszy ogon i delikatniejszy dziób. Nad okiem biegnie wyraźna biała brew, która sięga potylicy.


Skowronek (zwyczajny)Skowronek (zwyczajny) PL Lęgowy Bardzo liczny

Alauda arvensis

Skowronek to najczęściej występujący ptak na naszych polach. Znany jest z charakterystycznego śpiewu podczas lotów godowych. Ptak zawisa w miejscu wysoko nad ziemią, oznajmiając świergotem swoją obecność. Jest większy od wróbla.


Skowronek białoskrzydłySkowronek białoskrzydły PL Zalatujący

Alauda leucoptera

Kalandra białoskrzydła to rzadko obserwowany w Polsce skowronek. Jego cechą charakterystyczną są białe lusterka na skrzydłach. Strona brzuszna biała. U samicy występuje kreskowanie rudych boków.


Skowrończyk krótkopalcowySkowrończyk krótkopalcowy PL Zalatujący  ! 

Calandrella brachydactyla

Skowrończyk krótkopalcowy (Calandrella brachydactyla) to ptak z rodziny skowronków, tworzący wiele podgatunków. Lotki trzeciorzędowe są długie. Upierzenie z wierzchu jest szarobrązowe i białe od spodu.


Afroskowronek białobrewyAfroskowronek białobrewy

Calendulauda sabota

Afroskowronek białobrewy (Calendulauda sabota) to gatunek ptaka z rodziny skowronków. Upierzenie brązowe z wierzchu, jasne od spodu, nad okiem biała brew.


Dzierlatka iberyjskaDzierlatka iberyjska

Galerida theklae

Dzierlatka iberyjska, dzierlatka pustynna (Galerida theklae) to gatunek ptaka z rodziny skowronków. Jest bardzo podobny do naszej dzierlatki i możliwy do odróżnienia dopiero z bliska.


Skowron białolicySkowron białolicy

Chersomanes albofasciata

Skowron białolicy (Chersomanes albofasciata) to gatunek ptaka z rodziny skowronków. Upierzenie brązowe z jaśniejszym spodem, gardłem i okolicą oczu. Dziób ciemny, lekko zakrzywiony w dół.


Skowron pustynnySkowron pustynny

Alaemon alaudipes

Skowron pustynny (Alaemon alaudipes) to ptak z rodziny skowronków. Sylwetka smukła. Ubarwienie piaskowe, białawe od spodu, lotki ciemniejsze. W okolicy piersi ciemno kreskowany.


Skowroniec sawannowySkowroniec sawannowy

Mirafra africana

Skowroniec sawannowy (Mirafra africana) to gatunek ptaka z rodziny skowronków. Na głowie charakterystyczny czubek. Upierzenie brązowo-rude z ciemniejszym kreskowaniem na piersi, szyi. Spód jaśniejszy


Skowronik piaskowySkowronik piaskowy

Ammomanes deserti

Skowronik piaskowy (Ammomanes deserti) to gatunek ptaka z rodziny skowronków. Upierzenie żółtawe lub brązowawe, jednolite, zmienne w zależności od środowiska, w którym żyje.


Skowrończyk małySkowrończyk mały

Alaudala rufescens

Skowrończyk mały (Alaudala rufescens) to ptak zaliczany do rodziny skowronków, o brązowym upierzeniu z wierzchu, białawe od spodu z kreskowaniem na piersi. Na głowie brak czubka.


Skowrończyk rdzawołbistySkowrończyk rdzawołbisty

Calandrella cinerea

Skowrończyk rdzawołbisty (Calandrella cinerea) to ptak zaliczany do rodziny skowronków, o rdzawym upierzeniu z wierzchu i białawym od spodu. Nad okiem biegnie wyraźna, biała brew.


Skowrończyk sierpodziobySkowrończyk sierpodzioby

Chersophilus duponti

Skowrończyk sierpodzioby (Chersophilus duponti) to gatunek ptaka z rodziny skowronków. Wierzch brązowy, plamkowany i kreskowany, spód białawy, szyja i pierś kreskowane.


Kalandra szaraKalandra szara PL - obserwacje dawne Zalatujący  ! 

Melanocorypha calandra

Kalandra szara (Melanocorypha calandra) to ptak zaliczany do rodziny skowronków. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Upierzenie szarobrązowe, spód białawy ze słabym kreskowaniem na piersi. Na szyi znajduje się czarna półobroża.





Inne gatunki

  • skowron skromny (Alaemon hamertoni)
  • skowronek orientalny (Alauda gulgula)
  • skowronek wyspowy (Alauda razae)
  • skowrończyk mongolski (Alaudala cheleensis)
  • skowrończyk kaspijski (Alaudala heinei)
  • skowrończyk malutki (Alaudala raytal)
  • skowrończyk rdzawy (Alaudala somalica)
  • skowronik rudawy (Ammomanes cinctura)
  • skowronik rdzawy (Ammomanes phoenicura)
  • skowron blady (Ammomanopsis grayi)
  • skowrończyk tybetański (Calandrella acutirostris)
  • skowrończyk szarawy (Calandrella blanfordi)
  • skowrończyk smugowany (Calandrella dukhunensis)
  • skowrończyk pustynny (Calandrella eremica)
  • afroskowronek białobrzuchy (Calendulauda africanoides)
  • afroskowronek śniady (Calendulauda albescens)
  • afroskowronek namibijski (Calendulauda barlowi)
  • afroskowronek kasztanowaty (Calendulauda burra)
  • afroskowronek rudy (Calendulauda erythrochlamys)
  • afroskowronek rdzawolicy (Calendulauda poecilosterna)
  • szponiak jasnoszyi (Certhilauda benguelensis)
  • szponiak przylądkowy (Certhilauda brevirostris)
  • szponiak krótkoszpony (Certhilauda chuana)
  • szponiak długodzioby (Certhilauda curvirostris)
  • szponiak zuluski (Certhilauda semitorquata)
  • szponiak namibijski (Certhilauda subcoronata)
  • skowron mały (Chersomanes beesleyi)
  • skowrończyk grubodzioby (Eremalauda dunni)
  • górniczek mały (Eremophila bilopha)
  • pustynka czarnogłowa (Eremopterix australis)
  • pustynka szarawa (Eremopterix griseus)
  • pustynka madagaskarska (Eremopterix hova)
  • pustynka płowa (Eremopterix leucopareia)
  • pustynka białoucha (Eremopterix leucotis)
  • pustynka białoczelna (Eremopterix nigriceps)
  • pustynka brunatnogłowa (Eremopterix signatus)
  • pustynka białołbista (Eremopterix verticalis)
  • dzierlatka dekańska (Galerida deva)
  • dzierlatka wielkodzioba (Galerida magnirostris)
  • dzierlatka malabarska (Galerida malabarica)
  • dzierlatka rdzawa (Galerida modesta)
  • pazurczak samotny (Heteromirafra archeri)
  • pazurczak jasny (Heteromirafra ruddi)
  • kalandra dwuplamista (Melanocorypha bimaculata)
  • kalandra długodzioba (Melanocorypha maxima)
  • kalandra mongolska (Melanocorypha mongolica)
  • skowroniec indyjski (Mirafra affinis)
  • skowroniec białosterny (Mirafra albicauda)
  • skowroniec angolski (Mirafra angolensis)
  • skowroniec przylądkowy (Mirafra apiata)
  • skowroniec rdzawoboczny (Mirafra ashi)
  • skowroniec plamisty (Mirafra assamica)
  • skowroniec zaroślowy (Mirafra cantillans)
  • skowroniec białobrody (Mirafra cheniana)
  • skowroniec obrożny (Mirafra collaris)
  • skowroniec rdzawy (Mirafra cordofanica)
  • skowroniec indochiński (Mirafra erythrocephala)
  • skowroniec rdzawoskrzydły (Mirafra erythroptera)
  • skowroniec pustynny (Mirafra fasciolata)
  • skowroniec somalijski (Mirafra gilletti)
  • skowroniec duży (Mirafra hypermetra)
  • skowroniec śpiewny (Mirafra javanica)
  • skowroniec birmański (Mirafra microptera)
  • skowroniec białogardły (Mirafra passerina)
  • skowroniec białowąsy (Mirafra pulpa)
  • skowroniec zmienny (Mirafra rufa)
  • skowroniec cynamonowy (Mirafra rufocinnamomea)
  • skowroniec długodzioby (Mirafra somalica)
  • skowroniec kenijski (Mirafra williamsi)
  • masecznik rdzaworzytny (Pinarocorys erythropygia)
  • masecznik ciemny (Pinarocorys nigricans)
  • skowroniak (Ramphocoris clotbey)
  • skowrończyk różowodzioby (Spizocorys conirostris)
  • skowrończyk kusy (Spizocorys fremantlii)
  • skowrończyk łuszczakowaty (Spizocorys fringillaris)
  • skowrończyk kreskowany (Spizocorys obbiensis)
  • skowrończyk maskowy (Spizocorys personata)
  • skowrończyk buszmeński (Spizocorys sclateri)
  • skowrończyk płowy (Spizocorys starki)

Występowanie i środowisko

Najwięcej gatunków występuje w Afryce. Oprócz tego w Azji, Europie, Ameryce Północnej i Australii. Zamieszkują trawiaste, suche i otwarte tereny.

Tryb życia i zachowanie

Są głośnymi śpiewakami. Zwykle samiec śpiewa w locie podczas wznoszenia się w górę. Charakteryzują się silnym terytorializmem podczas godów.

Rozmnażanie

Śpiew i widowiskowe loty są elementem zalotów. Gniazda budują na ziemi. Ma kształt czarki i zbudowane jest z suchych części roślin. Niektóre gniazda są zadaszone. Samica znosi zwykle 2-6 plamkowanych jaj. Wysiadywanie trwa 11-16 dni.

Pożywienie

Zjadają owady i nasiona traw.

Ochrona i zagrożenia

Krytycznie zagrożone są dwa gatunki: pazurczak jasny i skowronek wyspowy, 2 inne gatunki są zagrożone, 4 - narażone na wyginięcie.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

Dzierlatka (zwyczajna): Okres występowania w Polsce dzierlatki.
   Lerka: Okres występowania w Polsce lerki.
    Skowronek (zwyczajny): Okres występowania w Polsce skowronka. Zdarza się, że część skowronków pozostaje w Polsce na zimę.
         Skowronek (zwyczajny): W tym czasie samica skowronka składa jaja. Samiec zaś odbywa loty godowe, podczas których pięknie śpiewa.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-174
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-28





 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Paw Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.