Logo Serwisu Media Nauka

Kalandra czarna
(Melanocorypha yeltoniensis)

Kalandra czarna (Melanocorypha yeltoniensis) to niewielki ptak z rodziny skowronków. Samiec jest czarny, zimą obrzeża piór są płowe. Samica ubarwiona jest podobnie jak nasz skowronek.

Kalandra czarna (Melanocorypha yeltoniensis)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kalandra czarna (Melanocorypha yeltoniensis)
Nazwy obce
angielska: Black Lark
niemiecka: Mohrenlerche
czeska: Kalandra černá
hiszpańska: Calandria negra
Pierwsze opisanie gatunku
(Forster, 1767)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kalandra czarna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 20 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Skowronki (Alaudidae)

Występowanie i środowisko

Występuje od Wołgi do Kazachstanu. Zamieszkuje suche, trawiaste stepy. W Polsce kalandra czarna nie była notowana.

Tryb życia i zachowanie

Ptak wędrowny.

Pożywienie

Zjada owady zbierane na ziemi i nasiona.

Rozmnażanie

Samica znosi od 4 do 6 jaj. Gniazdo buduje na ziemi.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-26, GAT-548




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.