logo

Skowronek

Skowronek (Alauda arvensis) to najliczniej występujący ptak na naszych polach. Jest większy od wróbla. Ubarwienie płowobrązowe z ciemnym kreskowaniem, doskonale maskujące go w otoczeniu. Wzdłuż tylnej krawędzi skrzydeł i przez koniec ogona biegnie biały pasek. Na głowie znajduje się niewielki czubek. Wygląd samca i samicy jest podobny, poza tym, że samiec może być dwa razy cięższy od samicy. U młodych pióra mają jasne brzegi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji, Afryce, a w Australii został introdukowany. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Jest licznym ptakiem lęgowym. Zasiedla łąki, pola, pastwiska.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Najpierw z zimowisk przylatują samce i zajmują terytoria. Poza lęgami tworzą niewielkie stada. Nieliczne osobniki zimują. Szybko biega po ziemi. Nie siada na drzewach.

Samce unoszą się prawie pionowo do góry, zawisają w powietrzu i, trzepocząc skrzydłami, śpiewają, gdy osiągną pułap 50-100 m. Lot godowy trwa nawet 8 minut. Ptak wówczas oddycha i śpiewa jednocześnie.

Pożywienie

Odżywia się owadami i innymi bezkręgowcami w sezonie lęgowym. Poza tym okresem zjada nasiona i liście. Poluje na ziemi.

Rozmnażanie

Wyprowadza 2-3 lęgi w roku. Samica zaczyna składać jaja w połowie kwietnia w płytkim zagłębieniu w ziemi pośród traw. Okres lęgowy trwa do czerwca. Inkubacja trwa 11 dni. Jaja wysiaduje samica. W zniesieniu od 3 do 5 jaj. Młodymi opiekuje się samiec i samica. Po 18-20 dniach od wyklucia młode są już zdolne do lotu, a gniazdo opuszczają już po 8-10 dniach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Skowronki są wyjątkowe pod względem kontynuowania śpiewu godowego nawet po wykluciu się piskląt. Inne ptaki zajmują się już wówczas głównie karmieniem.



© medianauka.pl, 2015-04-30, GAT-776


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Okres występowania w Polsce skowronka. Zdarza się, że część skowronków pozostaje w Polsce na zimę.
         W tym czasie samica skowronka składa jaja. Samiec zaś odbywa loty godowe, podczas których pięknie śpiewa.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSkowronik piaskowy
Ammomanes deserti
ikonaSkowrończyk mały
Alaudala rufescens
ikonaSkowrończyk rdzawołbisty
Calandrella cinerea
ikonaSkowrończyk sierpodzioby
Chersophilus duponti
ikonaAfroskowronek białobrewy
Calendulauda sabota
ikonaSkowron białolicy
Chersomanes albofasciata
ikonaSkowron pustynny
Alaemon alaudipes
ikonaDzierlatka
Galerida cristata
ikonaDzierlatka iberyjska
Galerida theklae
ikonaGórniczek
Eremophila alpestris
ikonaKalandra białoskrzydła
Melanocorypha leucoptera
Skowronki
Skowronki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.