Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Lerka
(Lullula arborea)

Lerka (Lullula arborea) to rodzimy ptak podobny do skowronka. Jest jednak od niego mniejszy, ma krótszy ogon i mniejszy dziób. Jest brązowy z wierzchu z ciemnym kreskowaniem i biały od spodu. Nad okiem biegnie wyraźna biała brew, która sięga potylicy. Na końcu ogona znajduje się biały pasek. Na głowie jest niewielki czubek.

Lerka (Lullula arborea)
© JMP de Nieuwburgh - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Lerka (Lullula arborea)
Synonimy
Dawna nazwa: skowronek borowy.
Nazwy obce
angielska: Wood Lark, Woodlark
niemiecka: Heidelerche
czeska: Skřivan lesní
francuska: Alouette lulu
hiszpańska: Alondra totovía, totovía
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Lerka - mapa występowania na świecieLerka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 16 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 27 cm do 30 cm.
Ciężar: od 25 g do 35 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Skowronki (Alaudidae)

Występowanie i środowisko

To ptak europejski. Zajmuje też niewielki obszar Azji oraz Afryki. W Polsce jest średnio liczny. Można go spotkać praktycznie na terenie całego kraju. Preferuje skraje lasów, tereny otwarte, polany, zadrzewienia pośród pól. To nasz najbardziej związany z drzewami skowronek.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak wędrowny. Samce przywiązują się do swoich terytoriów lęgowych. Poza okresem lęgów lerka widywana jest pojedynczo. Jesienią tworzy stadka rodzinne.

Pożywienie

Poluje na owady, pająki oraz inne bezkręgowce. Zjada też nasiona.

Rozmnażanie

Wyprowadza dwa lęgi w ciągu sezonu. Gniazduje na ziemi, nierzadko pod osłoną niskich krzewów. Gniazdo buduje samica. Samica składa od 3 do 5 (6) jaj, które sama wysiaduje przez 12-15 dni. Samiec bierze udział w karmieniu piskląt. Czasem drugi lęg zaczyna się jeszcze podczas karmienia piskląt przebywających w gnieździe z pierwszego lęgu. Po dwóch tygodniach od wyklucia młode uzyskują lotność. Młode pozostają z rodzicami do jesieni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-05, GAT-829


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
lerka
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Okres występowania w Polsce lerki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.