Logo Media Nauka

PL

Skowrończyk krótkopalcowy

Skowrończyk krótkopalcowy (Calandrella brachydactyla) to ptak z rodziny skowronków, tworzący wiele podgatunków. Lotki trzeciorzędowe są długie. Upierzenie z wierzchu jest szarobrązowe i białe od spodu. Nad okiem biegnie jasna brew, z ciemną kreską u dołu. Na szyi widoczne dwie ciemniejsze plamy.

Skowrończyk krótkopalcowy (Calandrella brachydactyla)
© Erni - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Europy, w Azji i w Afryce. Do Polski zalatuje sporadycznie. Preferuje tereny otwarte i suche. Występuje więc na stepach, polach, półpustyniach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 13-15 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 25-30 cm, a ciężar ciała 20-26 g.

Pożywienie

Latem poluje na owady, zjada tez nasiona. Te ostatnie stanowią główny składnik diety w zimie. Rzadziej zjada owoce i zielone części roślin.

Rozmnażanie

Odbywa w ciągu roku dwa lęgi. Gniazduje na ziemi. Okres lęgowy trwa od kwietnia do lipca. Samica składa 3-5(6) jaj. Jaja wysiaduje tylko samica przez 13 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten podlega ochronie ścisłej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-24, GAT-9580


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDzierlatka
Galerida cristata
ikonaGórniczek
Eremophila alpestris
ikonaKalandra białoskrzydła
Melanocorypha leucoptera
ikonaKalandra czarna
Melanocorypha yeltoniensis
ikonaKalandra szara
Melanocorypha calandra
ikonaLerka
Lullula arborea
ikonaSkowronek
Alauda arvensis
ikonaSkowroniec białokarkowy
Mirafra africana




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.