PL

Skowrończyk krótkopalcowy

Skowrończyk krótkopalcowy (Calandrella brachydactyla) to ptak z rodziny skowronków, tworzący wiele podgatunków. Lotki trzeciorzędowe są długie. Upierzenie z wierzchu jest szarobrązowe i białe od spodu. Nad okiem biegnie jasna brew, z ciemną kreską u dołu. Na szyi widoczne dwie ciemniejsze plamy.


Skowrończyk krótkopalcowy(Calandrella brachydactyla)
© Erni - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Europy, w Azji i w Afryce. Do Polski zalatuje sporadycznie. Preferuje tereny otwarte i suche. Występuje więc na stepach, polach, półpustyniach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 13-15 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 25-30 cm, a ciężar ciała 20-26 g.

Pożywienie

Latem poluje na owady, zjada tez nasiona. Te ostatnie stanowią główny składnik diety w zimie. Rzadziej zjada owoce i zielone części roślin.

Rozmnażanie

Odbywa w ciągu roku dwa lęgi. Gniazduje na ziemi. Okres lęgowy trwa od kwietnia do lipca. Samica składa 3-5(6) jaj. Jaja wysiaduje tylko samica przez 13 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten podlega ochronie ścisłej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-24, GAT-9580




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.