Logo Serwisu Media Nauka


Grdacz czarnoczelny (Pipile jacutinga)

Grdacz czarnoczelny (Pipile jacutinga) to gatunek ptaka z rodziny czubaczy. Grdacz ten ma silne, czerwonawe nogi, dość długą szyję. Na głowie znajduje się jasna czapeczka, sięgająca aż za kark. Ma charakterystyczne czerwone podgardle zbudowane ze skórnych płatów. Oko otoczone jest jasną obwódką. Czoło, boki głowy szyja i reszta ciała - czarne, z niewielkimi jasnymi obszarami. Dziób zakrzywiony w dół.

Grdacz czarnoczelny (Pipile jacutinga)
© dlrz4114 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Grdacz czarnoczelny (Pipile jacutinga)
Synonimy
Penelope jacutinga Spix, 1825
Nazwy obce
angielska: Black-fronted Piping-guan, Black-fronted Piping-Guan, Black-fronted Piping Guan, Black Fronted Curassow
francuska: Pénélope à front noir
hiszpańska: Pava Yacutinga, Yacutingá Frentinegra
Pierwsze opisanie gatunku
(Spix, 1825)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Grdacz czarnoczelny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 64 cm do 74 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Czubacze (Cracidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Ameryce Południowej na niewielkim obszarze.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi głównie nadrzewny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiary ciała 64-74 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-12-16, ART-GAT2458




Polecamy