Logo Media Nauka

Czubacze

Czubacze (Cracidae) to rodzina ptaków z rzędu kuraków. Rodzina ta liczy dziś 11 rodzajów i 50 gatunków.

Wygląd

Ciało czubaczy jest wydłużone, ogon szeroki, długie i silne nogi. Cechą charakterystyczną jest koroniasty czub. skrzydła są krótkie i zaokrąglone. Dziób jest duży i zgięty w dół. Często u jego nasady występuje woskówka, zwykle zabarwiona jaskrawo. Upierzenie ciała zwykle jednolicie brązowe lub czarne.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Czubacz zmiennyCzubacz zmienny

Crax rubra

Czubacz zmienny to największy przedstawiciel rodziny czubaczy. Samiec ma czarne upierzenie, żółtą woskówkę u nasady dzioba. Samica ma rdzawe ubarwienie. Dziób mocny, zakrzywiony w dół


Grdacz czarnoczelnyGrdacz czarnoczelny

Pipile jacutinga

Grdacz czarnoczelny (Pipile jacutinga) to gatunek ptaka z rodziny czubaczy. Grdacz ten ma silne, czerwonawe nogi, dość długą szyję. Na głowie znajduje się jasna czapeczka, sięgająca aż za kark.


Nazwa rodziny
Czubacze (Cracidae)
Występowanie
Ameryka Północna i Ameryka Środkowa.
Liczba gatunków na świecie
50
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Czubacze (Cracidae)
Długość ciała
Długość: 42-92 cm.
Masa ciała: 385 g - 4,3 kg.
Głos
Chrapliwe jęki i okrzyki, gwizdy, pohukiwania, bardzo głośne odgłosy.

Inne gatunki

  • Grdacz soplowaty (Aburria aburri)
  • Grdacz płomienny (Chamaepetes goudotii)
  • Grdacz czarny (Chamaepetes unicolor)
  • Czubacz niebieskodzioby (Crax alberti)
  • Czubacz kędzierzawy (Crax alector)
  • Czubacz czerwonodzioby (Crax blumenbachii)
  • Czubacz żółtoguzy (Crax daubentoni)
  • Czubacz gołolicy (Crax fasciolata)
  • Czubacz koralowy (Crax globulosa)
  • Czubacz garbonosy (Mitu mitu)
  • Czubacz białosterny (Mitu salvini)
  • Czubacz rdzawosterny (Mitu tomentosa)
  • Czubacz brzytwodzioby (Mitu tuberosa)
  • Czubacz rdzawy (Nothocrax urumutum)
  • Jednoróg (Oreophasis derbianus)
  • Czakalaka bura (Ortalis canicollis)
  • Czakalaka szarogłowa (Ortalis cinereiceps)
  • Czakalaka rudogłowa (Ortalis erythroptera)
  • Czakalaka brązowoskrzydła (Ortalis garrula)
  • Czakalaka kreskowana (Ortalis guttata)
  • Czakalaka białobrzucha (Ortalis leucogastra)
  • Czakalaka zmienna (Ortalis motmot)
  • Czakalaka płowa (Ortalis poliocephala)
  • Czakalaka rdzaworzytna (Ortalis ruficauda)
  • Czakalaka jasnobrewa (Ortalis superciliaris)
  • Czakalaka północna (Ortalis vetula)
  • Czakalaka barwna (Ortalis wagleri)
  • Czubacz hełmiasty (Pauxi pauxi)
  • Czubacz rogaty (Pauxi unicornis)
  • Penelopa białoskrzydła (Penelope albipennis)
  • Penelopa jasnolica (Penelope argyrotis)
  • Penelopa brodata (Penelope barbata)
  • Penelopa czerwonolica (Penelope dabbenei)
  • Penelopa zielonawa (Penelope jacquacu)
  • Penelopa białobrewa (Penelope jacucaca)
  • Penelopa gujańska (Penelope marail)
  • Penelopa andyjska (Penelope montagnii)
  • Penelopa ciemnonoga (Penelope obscura)
  • Penelopa bagienna (Penelope ochrogaster)
  • Penelopa brunatna (Penelope ortoni)
  • Penelopa kasztanowata (Penelope perspicax)
  • Penelopa piskliwa (Penelope pileata)
  • Penelopa rdzawobrzucha (Penelope purpurascens)
  • Penelopa krzykliwa (Penelope superciliaris)
  • Penelopina (Penelopina nigra)
  • Grdacz czerwonogardły (Pipile cujubi)
  • Grdacz modrogardły (Pipile cumanensis)
  • Grdacz trinidadzki (Pipile pipile)

Występowanie i środowisko

Tropikalne części Ameryki Północnej (od południowych krańców USA po północne obszary Argentyny). Czubacze żyją w lasach lub na ich obrzeżach, wzdłuż rzek w zaroślach.

Tryb życia i zachowanie

Szybko biegają po ziemi i gałęziach drzew. Są bardzo hałaśliwe. Czakalaki żyją w małych stadach, liczących 20-30 osobników.

Morfologia i anatomia

Mają silnie rozwinięte wole, w którym gromadzą pokarm.

Rozmnażanie

Gniazdują na drzewie, na małej wysokości. Gniazdo zbudowane jest z patyków i liści. Samica składa 2-4 białe jaja. Wysiadywanie trwa 21-36 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo już w pierwszym dniu życia. Potrafią latać już w 2-3 dniu. Mimo to rodzice opiekują się młodymi.

Pożywienie

Zjadają owoce, nasiona, liście, pąki, kwiaty, rzadziej owady.

Ochrona i zagrożenia

Trzy gatunki są krytycznie zagrożone, 4 zagrożone, 7 jest narażonych. Czubacz garbonosy (Mitu mitu) uznany został jako wymarły na wolności. Czubacze są łatwym celem dla myśliwych.

Ciekawostki

Odgłosy penelop i grdaczy należą do najgłośniejszych odgłosów w świecie ptaków.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-165



© Media Nauka 2008-2018 r.