Czubacze

Czubacze (Cracidae) to rodzina ptaków z rzędu kuraków. Rodzina ta liczy dziś 56 gatunków.

Wygląd

Ciało czubaczy jest wydłużone, ogon szeroki, długie i silne nogi. Cechą charakterystyczną jest koroniasty czub. Skrzydła są krótkie i zaokrąglone. Dziób jest duży i zgięty w dół. Często u jego nasady występuje woskówka, zwykle zabarwiona jaskrawo. Upierzenie ciała zwykle jednolicie brązowe lub czarne.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów. Kliknij na nazwę gatunkową, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.



Inne gatunki

  • grdacz soplowaty (Aburria aburri)
  • grdacz płomienny (Chamaepetes goudotii)
  • grdacz czarny (Chamaepetes unicolor)
  • czubacz niebieskodzioby (Crax alberti)
  • czubacz kędzierzawy (Crax alector)
  • czubacz żółtoguzy (Crax daubentoni)
  • czubacz koralowy (Crax globulosa)
  • czubacz garbonosy (Mitu mitu)
  • czubacz białosterny (Mitu salvini)
  • czubacz rdzawosterny (Mitu tomentosum)
  • czubacz brzytwodzioby (Mitu tuberosum)
  • czakalaka brunatna (Ortalis araucuan)
  • czakalaka bura (Ortalis canicollis)
  • czakalaka kolumbijska (Ortalis columbiana)
  • czakalaka rudogłowa (Ortalis erythroptera)
  • czakalaka brązowoskrzydła (Ortalis garrula)
  • czakalaka białobrzucha (Ortalis leucogastra)
  • czakalaka rdzawa (Ortalis motmot)
  • czakalaka płowa (Ortalis poliocephala)
  • czakalaka rdzaworzytna (Ortalis ruficauda)
  • czakalaka mała (Ortalis ruficeps)
  • czakalaka łuskowana (Ortalis squamata)
  • czakalaka jasnobrewa (Ortalis superciliaris)
  • czubacz peruwiański (Pauxi koepckeae)
  • czubacz rogaty (Pauxi unicornis)
  • penelopa białoskrzydła (Penelope albipennis)
  • penelopa jasnolica (Penelope argyrotis)
  • penelopa brodata (Penelope barbata)
  • penelopa kreskowana (Penelope bridgesi)
  • penelopa czerwonolica (Penelope dabbenei)
  • penelopa zielonawa (Penelope jacquacu)
  • penelopa białobrewa (Penelope jacucaca)
  • penelopa gujańska (Penelope marail)
  • penelopa andyjska (Penelope montagnii)
  • penelopa ciemnonoga (Penelope obscura)
  • penelopa bagienna (Penelope ochrogaster)
  • penelopa brunatna (Penelope ortoni)
  • penelopa kasztanowata (Penelope perspicax)
  • penelopa piskliwa (Penelope pileata)
  • penelopa krzykliwa (Penelope superciliaris)
  • penelopina (Penelopina nigra)
  • grdacz czerwonogardły (Pipile cujubi)
  • grdacz trynidadzki (Pipile pipile)

Występowanie i środowisko

Tropikalne części Ameryki Północnej (od południowych krańców USA po północne obszary Argentyny). Czubacze żyją w lasach lub na ich obrzeżach, wzdłuż rzek w zaroślach.

Tryb życia i zachowanie

Szybko biegają po ziemi i gałęziach drzew. Są bardzo hałaśliwe. Czakalaki żyją w małych stadach, liczących 20-30 osobników.

Morfologia i anatomia

Mają silnie rozwinięte wole, w którym gromadzą pokarm.

Rozmnażanie

Gniazdują na drzewie, na małej wysokości. Gniazdo zbudowane jest z patyków i liści. Samica składa 2-4 białe jaja. Wysiadywanie trwa 21-36 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo już w pierwszym dniu życia. Potrafią latać już w 2-3 dniu. Mimo to rodzice opiekują się młodymi.

Pożywienie

Zjadają owoce, nasiona, liście, pąki, kwiaty, rzadziej owady.

Ochrona i zagrożenia

Trzy gatunki są krytycznie zagrożone, 4 zagrożone, 7 jest narażonych. Czubacz garbonosy (Mitu mitu) uznany został jako wymarły na wolności. Czubacze są łatwym celem dla myśliwych.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Odgłosy penelop i grdaczy należą do najgłośniejszych odgłosów w świecie ptaków.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Największe jaja na świecie


Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?


Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?


To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?

Największe gniazda ptaków


Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?


Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie


Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie


Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-165
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-05



©® Media Nauka 2008-2023 r.