Logo Serwisu Media Nauka

Czubacz zmienny
(Crax rubra)

Czubacz zmienny (Crax rubra) to gatunek ptaka z rodziny czubaczy. Samiec ma czarne upierzenie, żółtą woskówkę u nasady dzioba. Samica ma rdzawe ubarwienie. Dziób mocny, zakrzywiony w dół. Nogi długie i silne. Na głowie samca i samicy piękny, koroniasty czub.

Czubacz zmienny (Crax rubra)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Czubacz zmienny (Crax rubra)
Nazwy obce
angielska: Great Curassow
francuska: Grand Hocco
hiszpańska: Pavón Norteño
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czubacz zmienny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 92 cm
Ciężar: do 4.3 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Czubacze (Cracidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Amerykę Południową i Środkową. Żyje w lasach lub na ich obrzeżach.

Tryb życia i zachowanie

Świetnie biega po ziemi i po drzewach.

Pożywienie

Owoce, nasiona, liście, pąki, kwiaty, owady.

Rozmnażanie

Gnieździ się na drzewie na niewielkiej wysokości. Gniazdo zbudowane jest z patyków i liści. Samica składa najczęściej 2 jaja. Pisklęta w pierwszym dniu opuszczają gniazdo, a już po 3 dniach potrafią latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Angielska nazwa "curassow" pochodzi od Curaco na Karaibach, gdzie te ptaki nigdy nie występowały.

Czubacz zmienny jest największym przedstawicielem rodziny czubaczy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-519







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.