Logo Media Nauka

Facebook

Groźnica niema (Lachesis muta)
© mgkuijpers - stock.adobe.com

Groźnica niema

Groźnica niema, surukusu (Lachesis muta) to gatunek jadowitego węża z rodziny żmijowatych. Ubarwienie rdzawe, żółtoszare, brązowe, z ciemnymi, trójkątnymi plamami na grzbiecie. Mimo, iż wąż ten jest zaliczany do grzechotników, nie ma grzechotki. Zamiast tego ma kolec, którym może poruszać i wydawać szelest.

Występowanie i środowisko

Groźnica niema występuje w Ameryce Południowej i Środkowej. Można ją spotkać w lasach.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nocny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 3-3,5 m, a ciężar ciała 3-5 kg. Zęby jadowe mają nawet 2,5 cm długości.

Dołki policzkowe odbierają różnice bodźce cieplne o rozdzielczości temperatury rzędu 0,2°C.

Pożywienie

Poluje na ptaki i ssaki.

Rozmnażanie

To wąż jajorodny w odróżnieniu od innych grzechotników. Samica składa 30-50 jaj w jednym zniesieniu.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To największy jadowity wąż Ameryki. Jad groźnicy jest bardzo silny i groźny dla człowieka, bardziej z uwagi na ilość wstrzykiwanego jadu. Śmiertelność wynosi 20%. substancje zawarte w jadzie zwiększają krzepliwość krwi.

Mięso tego węża jest jadalne.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-08-29, GAT-1929




Pokrewne gatunki gadów

ikonaŻmija żebrowana
Vipera aspis
ikonaMokasyn gładki
Calloselasma rhodostoma
ikonaGrzechotnik pospolity
Crotalus horridus
ikonaTrwożnica pospolita
Trimeresurus albolabris
ikona
Atheris chlorechis
ikona
Protobothrops mangshanensis
ikona
Pseudocerastes persicus
ikona
Trimeresurus flavomaculatus
ikona
Crotalus enyo
ikona
Pseudocerastes urarachnoides
ikona
Bothriechis lateralis
ikona
Tropidolaemus subannulatus
ikona
Trimeresurus sumatranus
ikona
Trimeresurus gumprechti
ikonaGałęźnica górska
Atheris ceratophora
Żmijowate
Żmijowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Chris Mattison - Gady i płazy - fakty o zwierzętach świata, 978-83-7073-584-5, Multico
  • Wacław Jaroniewski - Jadowite węże świata, ISBN 83-02-00977-6, WSiP 1984
  • - Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018
  • Włodzimierz Juszczyk - Mały słownik zoologiczny - Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.